Сезонът в Серия "А" може да бъде прекратен незабавно по желание на спортния министър на Италия Винченцо Спадафора. Причината за неговото искане е писмото от тази сутрин на председателя на Асоциацията на местните футболисти Дамиано Томази, в което той настоява шампионатът веднага да бъде прекъснат заради епидемията от коронавирус на Апенините.
 
Новината за намерението на Спадафора възпрепятства започването на първия двубой от италианския елит за днес между отборите на Парма и СПАЛ 2013, който беше предвиден за 13:30 часа българско време. По този начин началото на мача беше забавено в последния момент, докато играчите бяха в тунела, готвейки се да излязат на терена. След две отлагания накрая все пак срещата стартира в 14:45 часа наше време. За момента всички останали днешни мачове в Калчото също ще се проведат.
 
"Споделям възгледите на Дамиано Томази и се присъединявам към призива му да се прекрати футболния шампионат. Няма смисъл в този момент, докато молим нашите граждани за огромни саможертви, за да се спре разпространението на заразата, да рискуваме здравето на играчи, съдии, треньори и фенове само заради това да се защитят интересите на спорта. Смятам, че е задължение на президента на футболната федерация Габриеле Гравина отново да се замисли без да чака първия случай на заразен футболист от Сеиря А, за да поеме тази сериозна отговорност”, заяви Спадафора

В същото време Министърът на спорта в Италия, разпореди до второ нареждане всички мачове от Серия А да бъдат отложени. Преди няколко дни бе взето решение спортните събития в страната да се провеждат при закрити врата, но разпространението на коронавируса наложи вземането на дори по-сериозни мерки.

Решението няма да засегне единствено мача между Парма и Спал, който започна преди минути. Всички останали срещи от днес може да не се играят. Това означава, че дербито между Ювентус и Интер може за втори път да бъде отменено. Все пак мачът остава по програма и ще се играе без публика в Торино

До момента в Италия има над 5800 случая на заразени с вируса - над 2 пъти повече, отколкото във всички останали европейсти държави, взети заедно.