Официалните лица в италианското първенство развиват система за разпознаване на лицето, която да идентифицира феновете, отговорни за расистки скандирания, съобщи изпълнителният директор на Серия А Луиджи Де Сиерво.

Новината идва след редица случаи на расизъм и дискриминационно поведение през настоящия сезон в италианския шампионат, като сред жертвите на скандиранията бяха Ромелу Лукаку, Франк Кеси, Далберт Енрике, Миралем Пянич, Роналдо Виейра, Калиду Кулибалу, Марио Балотели и други.

„Работим в момента върху софтуер за лицево разпознаване, която да бъде използвана на стадионите. Все още изчакваме за одобрение от частните власти, но би трябвало да се сдобием с такова с помощта на правителството“, започна Де Сиерво. Веднъж щом получат тези права, клубовете ще трябва да се намесят директно.

Първенството номинира и по един играч от всички 20 клуба, който да се присъедини към отбор срещу расизма. „Ще направим за две години това, което бившият министър председател на Великобритания Маргарет Тачър направи за 10“, коментира Сиерво, говорейки за битката срещу хулигантството по английските стадиони през 80-те години на миналия век. Този сезон, Италианската футболна асоциация заяви, че обмисля въвеждането на устройства за слушане, използвани в антитерористични операции, за да идентифицира провинилите се привърженици. /БГНЕС