Отборът на Аталанта определено ще посрещне първия си мач в Шампионска лига през седмицата в приповдигнато настроение. Хората на Джан Пиеро Гасперини по впечатляващ начин измъкнаха победа 2:1 срещу Дженоа в третия кръг и огорчиха домакините в срещата, които не бяха губили в предните си две срещи. Драмата на „Луиджи Ферарис” беше от най-висока класа, тъй като в продължението генуезци изравниха от дузпа, ала преди неговия край Дуван Сапата с изключителен гол донесе ценни три точки за „бергамаските”.

Срещата имаше повече от взривоопасно начало, като още в 4-ата минута гол на домакините беше отменен заради засада. Десет минути по-късно дойде отговорът на Аталаната, като изстрел с глава на Дуван Сапата прелетя на сантиметри покрай дясната греда. В 17-ата колумбиецът отново се оказа на чиста стрелкова позиция, като и този път в изпълнението му липсваше решаващата доза точност.

Дженоа на свой ред създаде неприятности чрез Иван Радованович, който отправи свиреп шут от дистанция. Топката без малко да обърше боята от външната страна на дясната греда.

В 36-ата минута Сапата извърши пореден нетипичен за себе си пропуск. Добрата комбинация на „бергамаските” му позволи да обстрелва целта от непосредствена близост. Вратарят Андрей Раду обра овациите с невероятна намеса. Той още веднъж преди почивката се погрижи за запазването на нулевото реми, като мигове по-късно отби над гредата опасно воле на Марио Пашалич.

Второто полувреме продължи да се развива в същото двуостро темпо. Кристиан Куоаме изтърва първия изгоден шанс само секунди след подновяването на играта, а пък за Аталанта пропуски в рамките на броени секунди направиха капитана Папу Гомес и Ханс Хатебур.

Така в 60-ата минута Джан Пиеро Гасперини направи позната смяна, включвайки новото попълнение Луис Муриел в игра. Секунди след това Дуван Сапата беше повален в наказателното поле на съперника и Аталанта получи дузпа. Тъкмо Муриел застана зад кълбото и не трепна – 0:1.

Голът нямаше как не доведе до промяна на игровото лице на Дженоа, който започна да оставя доста пространства в своя тил. В 77-ата минута беше цяло чудо, че Раду отново успя да отчае Сапата, който нанесе силен шут след добър свой рейд в наказателното поле.

В 83-ата минута за миг гостите помислиха, че са решили всички. Папу Гомес с много умел пас в коридор изведе Робин Госенс отляво в наказателното поле, а германецът с известна доза шанс прокара топката през краката на вратаря. Съдиите обаче вече бяха вдигнали флага за засада и така резултатът се запази 0:1.

Именно това решение се оказа ключово, защото в последната минута от срещата Куоаме получи ниско центриране отдясно и овладя топката малко непохватно. Повдигането ѝ от земята се оказа ключово и котдивоарецът премина покрай Джимшити, след което падна на тревата. Реферът беше категоричен в отсъждането на дузпа, макар че гостите яростно протестираха. След като страстите се уталожиха, Доменико Кришито изпълни наказателния удар с мощен шут в средата – 1:1.

Нищо обаче не можеше да подготви домакините за развръзката дълбоко в 4-минутното продължение. Мартен де Роон напредна с топката към дъгата и намери Сапата извън наказателното поле. Само миг беше нужен на колумбиеца да овладее и прецени, че е получил твърде много място. Последва мълниеносен шут с десния крак, който срещна напречната греда и се оплете в мрежата – 1:2.

Във временното класиране Аталанта събра 6 точки и излезе на 5-о място. Дженоа пък е 9-и с 4 пункта.