Дербито на Генуа между Дженоа и Сампдория откри мачовете в Серия А за 2016 г. Победител в него излязоха "моряците", които надделяха над големия си градски съперник с 3:2, но трябваше да потреперят в края. 

Самп стигна до аванс от 3:0 в началото на втората част, но вместо да доубие съперника си му позволи да се върне в мача и да направи изключително завързани последните моменти, заради втория гол на "грифоните", който падна в 81-та минута. 

Дженоа започна по-активно и имаше хубав шанс пред Леонардо Паволети, но той го пропиля. За сметка на това Сампдория стигна до преднина в 18-та минута, когато Роберто Сориано вкара в левия ъгъл с хубав хладнокръвен изстрел. 

Битката беше равностойна след този развой, но отново "моряците" се радваха в края на частта. В 39-та минута Антонио Касано намери перфектно Едер и нападателят беше безкомпромисен с удара си, за да направи 2:0. При този резултат дойде и почивката. 

По подобен начин се развиха събитията и за третия гол на Самп, който дойде малко след подновяването на играта. В 49-та минута отново Касано намери този път Сориано свободен в наказателното поле и той не остави шансове на вратаря Матия Перин за 3:0. 

Васко Реджини след това пропусна изцяло да убие интригата с пропуска си, а това позволи на Дженоа да се съвземе. В 69-та минута Леонардо Паволети надскочи защитата на Самп и с глава намали на 1:3. 

Веднага след това и Дарко Лазович пропусна, а в 81-та минута Паволети отново с глава се разписа и намали на 2:3, с което изцяло върна интригата в мача. В последните минути Гакпе изпусна да изравни за Дженоа и феновете бяха съвсем близо да видят малко очакван обрат, но такъв нямаше. 

В крайна сметка Сампдория взе победата и записа втора поредна победа, за да събере 23 точки на 11-та позиция. Дженоа записа пета поредна загуба и с 16 точки е точно над чертата на изпадащите.