Рома допусна първа загуба от 24 срещи насам, и се прости с първото място в класирането в Серия А. В последен мач от 35-я кръг, „вълците” отстъпиха с 1:2 у дома на Сампдория, и останаха със 71 точки, докато Интер има 73. Самп пък държи четвъртото място, даващо право на участие в Шампионската лига.

Рома нямаше загуба от октомври 2009, но допусна такава в може би най-решителния момент от първенството. До края на шампионата остават три кръга, като Клаудио Раниери и момчетата му ще трябва да стискат силно палци на градския враг Лацио, който може да ги върне в играта ако победи Интер другата седмица. На Рома предстоят мачове с Парма, Каляри и Киево, а освен с Лацио, „нерадзирути” срещат още Киево и Сиена.

Капитанът на Рома Франческо Тоти даде начален тласък на тима си още в 14-та минута, след комбинация с Вучинич, и изстрел от десетина метра. Лидерът на „вълците” не се бе разписвал от януари насам. Отново Тоти имаше шанс да покачи през първото полувреме, но ударът му бе спасен. Домакините имаха повече възможности, владееха топката в по-голяма част от срещата, но резултатът остана непроменен.

Сампдория стартира остро второто полувреме, и още в 52-та минута Пацини изравни, оставен непокрит до далечната греда, той засече с глава центриране на Касано. Рома веднага реагира, с опасни удари на Менез и Жуан. Тони също се появи в игра, и можеше да се разпише с първото си докосване.

В крайна сметка обаче нито един от двата състава не успяваше да намери мрежата на противника. Когато Рома тръгна за финален щурм, Самдория мигновено се възползва, и след бърза контраатака Пацини отбеляза втори гол на сметката си, и в полза на гостите. Даниеле Манини нахлу по лявото крило, и ниското му центриране бе засечено от Пацини, отново измъкнал се от опеката на Джон Арне Рийзе.

Даниеле Де Роси опита далечен удар в последните секунди от двубоя, но разочарованието на плещите на „вълците” бе толкова голямо, че те изобщо не успяха да реагират. Филип Мексес бе уловен от камерите да плаче на пейката, а Антонио Касано утешаваше Тоти след последния съдийски сигнал.