Легендарният италиански треньор Арико Саки направи доста странно и расистко изказване, споделяйки че юношеските отбори в Италия имат твърде много "черни" играчи.

68-годишният специалист посети юношеския турнир Виареджо по-рано през месеца, който бе спечелен от Интер.

Със специалното уточнение, че не е расист, Саки заяви, че според него увеличението на "черни" и чуждестранни играчи е лошо за футбола в страната.

"Италианският футбол в момента е без чест и достойноство, защото има твърде много чужденци, които играят в юношеските отбори", заяви Саки пред "Гадзета дело Спорт". "В нашите юношески отбори има твърде много черни играчи."

"Със сигурност не съм расист, което се доказва от моята история като треньор, започвайки с Франк Рийкард, но гледайки турнира Виареджо, бих казал, че има твърде много черни футболисти."

"Италия няма чест, няма гордост. Не може да имаш отбори с 15 чужденци", допълни Саки.

Естествено, думите на легендата доведоха до множество коментари, след което той отново опита да обянси, че не е расист. "Бях грешно разбран. Представете си да бях расист. Само казах, че видях мач с отбор, в който имаше 4 черни момчета. Моята история е ясна, винаги съм тренирал отбори с различен цвят и съм взимал много, както в Милан, така и в Реа Мадрид. Просто исках да посоча, че губим гордост и националната си идентичност."