Рома измъкна Купата на Италия от ръцете на Интер, след като на реванша в Милано загуби само с 1:2. В първия финален двубой във Вечния град „вълците” размазаха шампионите с 6:2 и така триумфираха с общ резултат от 7:4.

Два червени картона и изгонването на старши треньора на Интер Роберто Манчини белязаха срещата на „Сан Сиро”.

Двубоят започна вихрено, като само в първите десетина минути нападателят на „нерадзурите” Деян Станкович удари гредата и на няколко пъти застраши опасно Дони. Въпреки огромното си желание бързо да започнат да бележат, футболистите на Интер не успяха да пробият солидната защита на Рома през първото полувреме. В неговото продължение реферът спести чиста дузпа за домакините, а веднага след това отмени и тяхно попадение, заради засада.

Резултатът бе открит пет минути след почивката, когато Креспо засече центриране на Майкон с глава и откри резултата. В 56-та минута Луиш Фиго намери Хулио Крус, който върна надеждите на Интер с втори гол. „Нерадзурите” повярваха, че може би ще успеят да обърнат развоя на събитията, като вкарат още два гола.

Старши треньорът на Интер Роберто Манчини бе изпратен да догледа мача от трибуните в 60-та минута, заради невъздържаното си поведение покрай страничната линия. Десет минути след това, положението на „нерадзурите” се влоши, след като Иван Кордоба получи втори жълт картон за нарушение срещу Мансини и остави отбора си с десет души.

Албаро Рекоба пък пропусна златното положение за Интер в мача в 78-та минута, когато не успя да прати топката в празната врата, а я извади в аут.

Перота сложи точка на спора шест минути преди края на мача, когато засече отбита от Толдо топка, след удар на Франческо Тоти за 2:1.

Въпреки че изходът на сблъсъка и носителят на трофея вече бе ясен, реферът не пропусна да се прояви за последно, като в продължението на срещата даде червен картон и за защитника на Рома Кристиан Панучи, за леко нарушение срещу Рекоба.

Рома вече има осем Купи на Италия в историята си, само с една по-малко от лидера в тази класация Ювентус. „Вълците” прекратиха и нещастната си серия срещу Интер във финала, след като предишните две години загубиха трофея именно от „нерадзурите”.