Рома се класира за 1/16-финалите на Лига Европа, след като победи у дома Базел с 2:1. В последния кръг от група Е, „вълците” излизат срещу българския ЦСКА, което праща Базел и Фулъм в директен сблъсък помежду си, който ще определи втория продължаващ напред. Рома има 10 точки, Базел е с девет, а Фулъм с осем, след успеха над ЦСКА тази вечер. Тъй като последната среща е именно между двата претендента, никакъв резултат между тях не може да извади италианския тим от играта.

Наставникът на Рома Клаудио Раниери пусна в игра всичко най-добро, с което разполагаше, именно с цел да свърши работата си у дома. Даниеле Де Роси се завърна в състава, след като лекуваше счупена скула, а капитанът Франческо Тоти отново бе на топ ниво в евромачовете.

Мирко Вучинич пропусна две изгодни положения, преди изненадващо Базел да открие резултата в 18-та минута. Щрелер намери непокрития Хюгел и той с глава стреля точно във вратата на Рома. Вучинич обаче продължи да е изключително опасен, и ударите му следваха един след друг.

Италианският тим натисна сериозно, и това даде резултат в 32-та минута, когато Желаберт свали Тоти в наказателното поле, и „Принцът на Рим” сам отбеляза от бялата точка за 1:1. Рома продължи да играе добре и с вдъхновение, и голмайсторът отново можеше да се отчете, но стражът на Базел Веселс отрази както негови удари, така и такива от Вучинич и Перота.

След почивката в играта на Базел се появи импулс и Щокер пропиля невероятно положение, оставен сам от защитата на Рома, стреля с глава на сантиметри от вратата. Александър Фрай също нямаше късмет и Жулио Сержо спаси негов удар от разстояние.

Една великолепна атака на домакините доведе и до второто, оказало се и победно попадение. Жереми Менез комбинира с Тоти, след това той пусна към Де Роси, и той от своя страна намери Вучинич, разписал се с левия крак в 58-та минута.

Отново Щокер за малко не изравни резултата малко по-късно, а в 88-та минута Фрай пропиля злата възможност, като удари гредата от непосредствена близост.