В удивителен, напрегнат, динамичен и запомнящ се спектакъл Рома и Лацио не успяха да се победят и поделиха по точка помежду си. В дербито на Вечния град двата състава направиха 2:2.

Мачът от 18-я кръг изобилстваше на футболни достойства, а играчите на двата състава не пожалиха сили в името на успеха.

Първо „орлите“ поведоха след попадения на Стефано Маури и Фелипе Андерсон, а след това ветеранът Франческо Тоти отбеляза два гола за изравняването.

Срещата със сигурност ще остави диря в съзнанието на Тоти, който взе участие в 35-о си дерби и натрупа на сметката си 11 попадения в големия мач. Тоти изравни Дино да Коста по този показател, след като на два пъти покоси вратата на Лацио.

В 12-ата минута Антониp Кандрева получи чудесен пас, но ударът извън границата на наказателното поле мина покрай страничния стълб.

Последваха по-спокойни минути, в които двата състава тушираха темпото, за да се стигне до 25-ата минута. Стефано Маури получи чудесен пас в наказателното поле и с първото си докосване прати топката във вратата на Рома за 1:0.

Само 4 минути по-късно шокът за символичните домакини от Рома бе пълен. Фелипе Андерсон получи подаване от Стефано Маури, който спря деликатно пред наказателното поле топката и я насочи към Андерсон. Последният с прецизен удар я прати в долния ляв ъгъл на вратата на Морган де Санктис за 2:0 и така извиси полета на „орлите“ още по-високо.

До края на първото полувреме играчите на Лацио контролираха събитията по терена, а в 42-ата минута Франческо Тоти отправи опасен удар, но Федерико Маркети отрази.

С подновяването на играта „римските вълци“ започнаха решени да търсят обрат. Неговото начало бе поставено още в 48-ата минута. След разиграване от ляво за играчите на Рома, топката бе центрирана в наказателното поле, към далечния стълб на вратата на Маркети. Там бе Франческо Тоти, който засече за 1:2 и хвърли в екстаз феновете на символичните домакини.

В 52-ата минута Антонио Кандрева получи великолепен шанс, но не успя да се възползва. В тези минути и футболистите на Рома имаха своите шансове, а в 60-ата минута Стефано Маури се озова в центъра на чудесно положение. Той получи топката в наказателното поле, и от близка дистанция стреля, но покрай левия стълб на вратата на Рома.

Само 4 минути след това „вълците“ наказаха пропуските на „орлите“. Отново левият фланг се оказа в основата. След центриране, дошло от там, отново към далчения стъб, Тоти бе на правилното място. Ветеранът засече с десния крак и донесе равенството на тима си 2:2. Това бе и 11-и гол на Тоти в дербито на Вечния град, като по този начин той изравни бившия играч на „вълците“ Дино да Коста.

Тоти отпразнува по ефектен начин попадението си, като се втурна към феновете и за разкош си направи „селфи“.

Всички тези събития се разиграха пред очите на готвещия си за влизане на терена Мирослав Клозе, който замени Филип Джорджевич, но така и не спомогна за обрата.

В 74-ата минута нови главоболия сполетяха щаба на Лацио, който чества своята 115-а годишнина. Стефан де Врай се контузи и се наложи да бъде заменен.

До края на срещата лациалите бяха по-активният състав на терена. Играчите на символичните гости създадоха още няколко доста опасни положения, а при едно от тях Антонио Кандрева постави на сериозен изпит уменията на Морган де Санктис, който обаче се справи отлично.

Същевременно „вълците“ освен че бяха смутени от тези ситуации, имаха притеснения и около състоянието на своя лидер Тоти. В края на срещата той понесе тежък сблъсък с противников играч, в резултат на което като че ли въздухът му бе изваден и се наложи за няколко минути да напусне терена.

В крайна сметка статуквото се запази до последния съдийски сигнал и така Рома и Лацио си разделиха по точка.

В класирането Рома е втори с 40 точки, а Лацио е позиция назад с 31.