Селекционерът на световния шампион Италия Роберто Донадони пристигна в София и даде пресконференция на летище София. Той е представител на италианската делегация, която идва за работната среща, която има за цел да определи програмата за квалификационния цикъл на Група 8 за Мондиал 2010.

- Г-н Донадони, как оценявате нашата група?

- Мисля, че е трудна, въпреки че е добра за Италия, но когато говорим за квалификации винаги трябва да бъдем внимателни и предпазливи. Италианците имат обичая сами да си усложняват живота, дори когато нещата изглеждат прекалено лесни, поне на хартия. Не би трябвало да мислим толкова за съперниците, колкото за това да покажем нашата си игра.

- Какво впечатление имате от българския национален отбор?

- България по традиция има добър отбор, който аз познавам, защото и в моята кариера съм се срещал с него. Знам, че не е лесен съперник и че тимът притежава добра техника. С две думи – труден съперник.

- А какъв е вашият план за утрешните преговори?

- Нямаме прецизен план, искаме само да поговорим спокойно. Искаме да чуем всички и да изработим удобна и интелигентна програма. Пак повтарям, нямаме нищо конкретно, желаем само да дискутираме спокойно с всички.

- За начало, у дома или на чужд терен искате да започнете?

- Не мисля, че е проблем, за мен въпросът не е в това дали ще започнем като домакини или на чужд терен. Трябва да видим и как стоят нещата с италианския календар, кога ще започне първенството и т.н. Защото в началото мачовете винаги са по-сложни, като се има предвид, че футболистите още не са в добро кондиционно състояние.

- Всички определят Италия като фаворит в групата, кой според вас е подгласникът?

- Да, вярно е, че във всяко едно състезание определят Италия като фаворит, защото сме били няколкократно световни шампиони, а сега се класирахме за еврофиналите. За мен обаче не съществуват фаворити, а само отбори, които трябва да срещнем. Аз не искам да започвам надпреварата в групата от позицията на фаворит. Италия е тим съставен от отлични играчи, които обаче във всеки един момент трябва да го доказват.

- Как определяте нашата група?

- Много рано е да давам оценка за групата или пък з за отборите в нея. Все пак тук са отбори като България и Ейре, които са по-трудни за преодоляване, но не бива да забравяме също и Черна гора, защото това е отбор, който не бива да подценяваме, тъй като е съставен от много добри футболисти.

- Черна гора отборът на Деян Савичевич ли е?

- Не, Деян Савичевич вече не играе.