Реферите в Италия надигнаха глас срещу това, което те определиха като „сериозни заплахи”, породени в следствие на преувеличеното отразяване на грешките, допускани от тях в мачовете от Серия А.

След скандала „Калчополи” напрежението над съдиите нарасна значително, но в последно време негативно отношение към мъжете в черно намери своята кулминация, а именно смъртните заплахи срещу шефа на италианските футболни съдии Пиерлуиджи Колина, който получи куршум по пощата. Последният е бил и обсипан с обиди от трибуните на мача между Сампдория и Торино.

„Реферите в Италия вече казваме – достатъчно”, заяви президентът на Асоциацията на Съдиите в Италия Чезаре Гусони.

„Принудени сме да сложим край на всичко това, тъй като ситуацията е много сериозна. Получихме заплахи, отправени дори и към нашите семейства. Трябва да се изясним преди да е станало прекалено късно”, продължи той.

„Един човек бе сграбчен на улицата и бе заплашен с побой. Той успя да се измъкне невредим едва когато успя да убеди нападателите си, че е банкер, а не е известният съдия, за когото са го взели”, шефът коментира заплахите срещу Колина.

Гусони обвини медиите за критичната ситуация. „Стига с тези телевизионни програми, които нападат реферите. И ние искаме да имаме правото да допускаме грешки, точно както играчите”, каза още Чезаре Гусони.