Фамилията Сенси е поверила всичките си активи на миланската Медиобанка, която ускорено ще търси подходящи купувачи, съобщи днес специализираното издание „Милано финанце”.

Активите включват и най-апетитната част от семейната собственост - футболния клуб Рома. Президентът на клуба Розела Сенси продължи и тази сутрин да отрича, че ще продаде клуба.

Новината за маневрата с Медиобанка в Милано, която е собственост на Силвио Берлускони, беше обаче потвърдена за БТА в Рим от източници близки до ръководството на Уникредит-Банка ди Рома, на която фамилията Сенси дължи 325 милиона евро.

Специалистите споделиха, че Розела Сенси се е срещнала в сряда с кмета на Рим Джани Алемано, за да обсъдят отново бъдещето на клуба с цветовете на столичното знаме, но явно напредък не е постигнат. Веднага след това семейните активи са били предоставени на миланската банка.

Медиобанка вероятно ще потърси най-напред купувачи за петролната компания „Италпетроли” на фамилията Сенси. Ако това се окаже бавен и сложен процес, тогава ще се извади истинският коз - футболния клуб Рома, за чиято смяна на собственост и ръководство отдавна настояват разочарованите тифози. Експертите са на мнение, че маневрата подготвя почвата за дългоочакваното оттегляне на семейство Сенси от футбола.

Проблемът е в купувачите. Официалната версия е, че за Рома могат да се кандидатират и чуждестранни купувачи. Истината е, че стремежът е собствеността да остане в италиански ръце. Най-често спряганото име е на фармацевтичния магнат Франческо Анджелини. Той самият не отрича интереса си към Рома, но се бави с извинението, че си търсел съдружник.

Практиката в Италия е професионалните футболни клубове да са еднолична или семейна собственост, което улеснява тяхното управление. Има редица примери, когато клуб се купува от съдружници, но впоследствие някой от тях изкупува останалите дялове.

Познавачите смятат, че Франческо Анджелини са бави с цел да смъкне цената на Рома и маневрата с Медионбанка ще покаже дали той наистина е заинтересован да купи футболния символ на италианската столица.