Президентът на Италианската федерация по футбол Джанкарло Абете е бесен от коментарите на собственика на Интер Масимо Морати по повод решенията на спортния съдебен състав да накаже за три мача Жозе Моуриньо, за два - Камбиасо и Мунтари и за един мач Самуел и Кордоба, съобщи днес специализираният бюлетин "Калчомеркато".

Шефът на калчото не може да преглътне факта, че президентът на "черно-сините" публично си призна в медийното пространство как се е опитал да упражни натиск върху федерацията, за да бъдат произнесени наказанията в четвъртък вместо в понеделник с цел да не се затормозяват играчите на Интер в навечерието на мача с Челси.

Според изтекла от футболната централа информация, цялото ръководство било изумено, че тъкмо Морати се обявил за нарушаване на правилника, в чието изготвяне е участвал лично.

Този правилник не позволява на президента Абете да се меси в работата на спортния трибунал, председателстван от Джанпаоло Тозел, който се ползва с пълна автономия. Босът на Интер обаче се държи така сякаш е нещо нормално президентът на футболен клуб да настоява федерацията да определи какви наказания да налага спортното правосъдие.

Федерацията е допълнително разгневена, че Морати прехвърля на нея вината за истеричните изяви на Жозе Моуриньо, които се отразяват не само на неговия клуб, но и развалят атмосферата на цялото първенство. По този повод на Морати му се напомня, макар и неофициално, че двама президенти на клубове - Клаудио Лотито на Лацио и Масимо Медзарома на Сиена - бяха наказани след последния кръг, именно защото си позволиха изявления, уронващи престижа на рефери и ръководители на калчото.

Тази неофициална реакция на футболната федерация е колкото оправдана, толкова и лицемерна. Масимо Морати не казва нищо ново, защото в калчото отдавна действа максимата, че "за някои клубове правилата се тълкуват, за всички останали те се прилагат". Не е прието обаче тази максима да се демонстрира публично.

В петък ще заседава федералният спортен съд, които ще разгледа жалбите, подадени от Интер във връзка с наказанията на Моуриньо, Камбиасо и Мунтари. Нищо чудно те не само да бъдат потвърдени, но и Масимо Морати да се окаже в списъка на наказаните. Тогава ще проличи дали Интер продължава да бъде в категорията на привилигированите клубове, за които правилата само се тълкуват.