Документалният филм „Ил Капитано” за живота на легендата на Интер Джачинто Факети, продуциран и режисиран от Алберто Д`Онофрио, ще направи днес своята премиера по време на 64-то издание на Филмовия фестивал във Венеция.

Биографичната лента съдържа много интервюта, разкази и чувства, събрани в емоционално пътешествие през живота на незабравимия защитник на Интер.

Цялото семейство на Факети и президентът на „нерадзурите” Масимо Морати се очакват на днешното първо излъчване на филма.

Във вторник сутринта, точно година след смъртта на Факети, „Ил Капитано” ще се излъчи в цяла Италия по телевизионния канал „Рай Тре”, а по-късно ще се повтори и по клубния канал на Интер.

Джачинто Факети почина на 4 септември 2006г., на 64-годишна възраст след дълго боледуване от рак. В негова чест Интер извади от употреба фланелката с номер 3 в клуба – безпрецедентен акт в историята на миланския гранд.

През цялата си 18-годишна кариера Факети е играл само за Интер, като има 476 мача с 59 гола. За италианския национален отбор той е записал 94 участия, в които е отбелязал три попадения.

Факети е четири пъти шампион на Италия през 1962/63; 1964/65; 1965/66, 1970/71. Веднъж е печелил Купата на страната, и два пъти Шампионската лига в стария й формат. В актива си има и две междуконтинентални купи. Европейски шампион с Италия от 1968 година.