Прокуратурата в Неапол е започнала разследване срещу футболните босове в Италия за данъчни измами и фалшиви фактури в огромни размери, съобщава вестник „La Repubblica“. Разследващите органи са съставили списък от 64 души, които са заподозрени в престъпление срещу държавната хазна. В списъка личат имената на собствениците на Лацио и Наполи – Клаудио Лотито и Аурелио Де Лаурентис, вицепрезидентът на Милан Адриано Галиани, бившият президент на Ювентус Жан Клод Блан, футболистът на Пари Сен Жермен Есекиел Лавеци и др.

Разследващите органи са предприели правни действия срещу 8 футболни агенти, 37 футболни ръководители, 17 играчи.

Сред по-известните футболни ръководители попадат още президентът на Палермо Маурицио Дзампарини, президентът на Фиорентина Андреа Дела Вале, бившият спортен директор на Фиорентина Панталео Корвино, треньорът на Дженоа Енрико Прециози, президентът на Ливорно Алдо Спинели, бившите президенти на Парма Томазо Джирарди и Пиетро Леонарди, бившият президент на Сампдория Едоардо Гароне, бившият вицепрезидент на Рома Масимо Медзарома, бившият спортен директор на Сампдория Умберто Марино.

По-известните футболисти, които са включени в списъка са Чиро Имобиле, Херман Денис, Адриан Муту, Ернан Креспо, Антонио Ночерино, Марек Янкуловски, Габриел Палета, Емануеле Калайо, Кристиан Молинаро,

Италианската икономическа полиция иззе активи на стойност 12 милиона евро като част от мащабно разследване на огромно укриване на данъци от 35 футболни клуба от Серия „А“ и Серия „Б“.

Съобщението беше направено от италианските съдебни власти, които разкриха, че акцията се провежда под името „Операция: „Засада“. Разследването се води от прокурорите в Неапол Данило де Симоне, Стефано Капуано и Винченцо Раниери. Акцията е координирана чрез главния прокурор Винценцо Пискители.

Разследването обхваща периода от 2009 до 2013 година. Прокуратурата е влязла в офисите на Милан, където събира документация по случая. Очаква се в следващите часове представители на прокуратурата да влязат в офисите на Фиорентина и Наполи, за да изземат необходимите за разследването документи.

Лицата са заподозрени в данъчни измами и ощетяване на хазната от суми по трансферите на някои играчи в особено крупни размери.