Главата на римо-католическата църква Папа Франциск проведе аудиенция и благослови участниците в предстоящия финал за Купата на Италия, който ще се играе тази вечер на Олимпийския стадион в Рим. Съперници за трофея ще бъдат отборите на Наполи и Фиорентина. Освен футболистите, на аудиенцията присъстваха цялата съдийска бригада и официалните лица от Италианската футболна лига.

77-годишният Папа със светско име Хорхе Марио Берголио е известен като страстен почитател на футбола, а за него е доказано, че е сериозен привърженик на аржентинския клуб Сан Лоренсо. Аудиенцията протече във ватиканската Зала на консисторията и продължи около един час, съобщава пресслужбата на Светия престол. "Нека футболът да бъде просто спорт, а не бизнес, е казал Римският папа на двата отбора и на останалите свързани с финала присъстващи лица.

След това той е пожелал на участниците във финалната среща да превърнат мача в истински празник. Той също така е напомнил, че като дете е ходил на много мачове и всяка една игра за вего е била истински празник. Понфикитът отбеляза също, че футболът е социално яврение и трябва да носи отговорност като такова.

"Футболът, в Италия и в Аржентина, а и в много други страни, е социално явление. Това явление изисква отговорност от страна на играчите, ръководителите на отбори, както на терена, така и извън него, подчерта още Папата. Спортът има възпитателно значение, той способства за хармоничното духовно и физическо израстване на хората.

"Вие се намирате в центъра на вниманието и много ваши привърженици са много млади. Имайте предвид, че вашето поведение има широк отзвук- за добро или за лошо. Трябва да бъдете винаги истински спортисти и коректни хора, подчертал Папата.

И накрая на срещата си той направил още една ремарка: "Днес футболът е свързан с приходи основно - телевизия, реклама и други такива неща. Паричният фактор никога не бива да бъде пред спортният, иначе рискуваме да заразим всички във всякакви мащаби и равнища.

Президентът на Наполи Аурелио де Лаурентис пък подари небесносиня фланелка на Папата с подписите на футболистите, номер 1 на гърба и надпис Франциск и на шега поясни, че първи номер за Папата означава "вратар на нашите души".

Папа Франциск даде аудиенция на финалистите Наполи и Фиорентина

източник: БГНЕС