Скандалната автобиография на бившия играч на Парма Матиас Алмейда е на път да разтърси из основи италианския футбол и да създаде още много работа на прокурорите, занимаващи се с разследването на манипулирани двубои, като този път става въпрос за мача, в който се реши титлата в Серия А през 2001 година.

Аржентинецът разкри, че тимът на Рома е станал шампион през 2001 година, биейки Парма с 3:1 у дома „по втория начин“ в последния мач за сезона, след като вълците са молели футболисти на гостите да „им легнат“, както и в последствие е станало.

Ако джалоросите не бяха победили дуковете, които тогава имаха силен състав, завършил на 4-о място в класирането, то шампион щеше да стане вторият Ювенус, който в последния кръг би с 2:1 Аталанта у дома.

„Няколко от съотборниците ми в Парма ни казаха, че играчите на Рома са поискали от тях да загубим мача, тъй като не играхме за нищо“, пише в книгата си Алмейда.

„Аз казах „не“, повечето отговориха по същия начин, но на терена видях, че някои от тях не тичат така, както винаги са тичали, така че поисках да бъда сменен и отидох в съблекалнята.“

„Пари? Не знам, те го нарекоха услуга“, коментира Матиас Алмейда, който е отказал да играе в постановка, но изглежда част от съотборниците му са приели да не се напрягат на Стадио Олимпико.

Премине при пармалатите, Алмейда три сезона носеше екипа на римския Лацио - от 1997 до 2000 година, като вероятно и това е било причините да откаже да играе „разсеяно и приятелски“ във въпросния двубой, който направи градския съперник на орлите - Рома, шампион на Италия за 2001 година.