Бразилецът Амаури може да чака още половин година, за да получи своя италиански паспорт, което вероятно ще го спре от участие и на Световното първенство пред 2010. Нападателят чака гражданство от доста време, и дори се надяваше да го получи още този месец и да играе в квалификацията срещу България.

Това обаче няма шанс да се случи, според последните информации на Corriere dello Sport, тъй като има още неизяснени детайли по документацията. Италианската футболна федерация поиска да научи повече по въпроса от Министерството на вътрешните работи, но прогнозите не са добри.

Според нов закон, приет на 8 август, Амаури може да кандидатства за гражданство точно една година, след като съпругата му е получила своя италиански паспорт. Половинката на нападателя също е бразилка, но от дълги години живее на Апенините, и има паспорт от 3 март 2009 година.

Досегашните закони позволяваха Амаури да вземе гражданство след шест месеца, тоест – от утре – но новите правила правят нещата доста по-трудни. По принцип оригиналният закон е за 2 години изчакване, но тъй като семейството има деца, срокът е намален наполовина.