Световният шампион Италия започна защитата на трофея с равенство 1:1 срещу Парагвай в мач от група F на световното първенство в ЮАР. „Скуадра адзура” не впечатли с представянето си и традиционно започна с равенство участието си на най-големия футболен форум.

Футболистите на Италия имаха първи възможност да поведат в резултата, след като в 22-та минута Алкарас сбърка и подари топката на Рикардо Монтоливо, който напредна и стреля, но слабо и право в ръцете на Хусто Вияр. След това Джилардино стреля с глава, но неточно в аут.

Парагвай поведе в 39-та минута, когато Торес центрира от фаул в наказателното поле на Италия, където Алкарас надскочи Канаваро и изпревари Де Роси пращайки топката в долния ляв ъгъл на вратата на Буфон.

В началото на второто полувреме Марчело Липи пусна в игра резервния вратар Федерико Маркети на мястото на контузения Джанлуиджи Буфон, който не е напълно възстановен.

Парагвай можеше да вкара втори гол в 55-та минута, когато Енрике Вера бе изведен в добра позиция в наказателното поле на Италия и стреля, но в страни от вратата на Маркети. Последва опасна атака за „скуадра адзура” и Монтоливо изпробва рефлекса на Вияр, но той спаси. В 60-та минута Каморазнези центрира в наказателното поле на Парагвай, но Вияр улови топката преди с нея да играе Пепе.

Италия успя да изравни резултата в 63-та минута, когато Симоне Пепе центрира от корнер в наказателното поле на Парагвай, където Хусто Вияр сбърка, тъй като не успя да се намеси, а Даниеле де Роси се възползва от грешката на Лукас Бариос и на празна врата вкара за 1:1.

В края на мача футболистите на Италия можеха да стигнат до трите точки, но удари на Симоне Пепе и Рикардо Монтоливо бяха отразени от вратаря на Парагвай Хусто Вияр.

На 20 юни от 14.30 часа Парагвай играе срещу Словакия, а от 17 часа Италия ще се изправи срещу Нова Зеландия.