Отвлеченият нигерийски футболен национал Кристиан Ободо беше освободен в хода на спецоперация на правоохранителните органи в африканската страна, съобщиха местните медии.

На 9 юни играчът, който е бронзов медалист от Купата на Африканските нации през 2006 година, влязъл в църква, когато върху него се нахвърлили въоръжени бандити и го отвели в неизвестна посока.

Както се разбра малко след това, похитителите поискали за заложника 190 хиляди долара. За времето, в което е бил в плен, Ободо отказа да говори. Единственото, което каза е: „Сега не съм в състояние да давам обяснения. Само мога да благодаря на бога за това, че съм жив.“

Кристиан Ободо е играч на Удинезе, но през сезона 2011/2012 беше даден под наем на Лече, където беше съотборник с Валери Божинов. Ободо се връщал рано сутринта от нощен клуб, като по пътя спрял в местната църква в град Уори.

След инцидента похитителите известно време държали всички в неизвестност, но след това се свързали със семейството му и поискали пари като откуп.

В Нигерия отвличането на футболисти или техните близки е доходоносен бизнес за банди, които се крият около делтата на реката Нигер. Така например през август миналата година войници предотвратиха отвличането на бащата на звездата на Челси Джон Оби Микел.