Отборите на Емполи и Фиорентина не успяха да излъчат победител в двубоя помежду си в Серия А през уикенда, завършвайки при резултат 1:1.

Равенството не удовлетворява нито един от двата отбора, като Емполи продължава със „зъби и нокти“ да се бори за своето оцеляване, докато „виолетовите“ ще опитат  да си осигурят ново европейско участие през следващия сезон.

Напълно е възможно и петата позиция в крайното класиране да даде право на участие в Шампионската лига през новата кампания, тъй като към днешна дата Италия е с най-висок клубен коефициент, следвана от Германия.

Припомняме, че от сезон 2024/25, форматът на европейските клубни турнири се променя и в груповите фази на трите най-големи надпревари на стария континент, ще участват 36 отбора.

Също така, първите две държави с най-висок клубен коефициент през настоящата кампания, ще получат право на допълнително място в най-силния европейски клубен турнир. Ето  защо, поне към момента, петата позиция в крайното класиране, може да е толкова решаваща, а Фиорентина все още има шансове да достигне до нея. Въпреки равенството с Емполи, наставникът на тима от Флоренция, Винченцо Италиано ясно даде да се разбере, че неговият отбор не е в криза и ще се бори докрай за своите цели.

„Смятам, че момчетата показаха съвсем различно отношение. Опитахме се да спечелим и да вземем нужния резултат, но определено си имаме своите проблеми, върху които трябва да работим. В  никакъв случай обаче, не сме в криза и считам, че подобни твърдения са преувеличени. Има още много мачове до края на сезона и тепърва предстоят решаващите битки, както за нас, така и за останалите отбори. Целта на Фиорентина е Европа и това многократно сме го заявявали, заедно с шефовете, така че нищо толкова фатално не се е случило. Знаем си грешките и сме наясно къде трябва да се подобряваме. Можем да извлечем доста позитиви от това равенство и съм убеден, че ако започнем да играем по-добре в атака, нещата ще изглеждат  по съвсем различен начин“, каза Италиано.