Италианската футболна федерация обяви, че по един пасаж от дневника на германското еврейско момиче Ане Франк ще бъде прочетен преди мачовете от Серия А през тази седмица, за да бъде осъден антисемитизма на феновете на Лацио и да бъде почетена паметта на жертвите на Холокоста.

Тифозите на Лацио сътвориха огромен антисемитски скандал

От федерацията по футбол също така заявиха, че мачовете в Серия А, Серия Б, Серия С през тази седмица, както и при аматьорите и юношите, ще започнат с минута мълчание.

Причината за тази реакция е, че по-рано през миналата седмица запалянковците на Лацио показаха снимки на Ане Франк с екипа на Рома на Стадио Олимпико. Младото момиче Ане Франк е починала на 15-годишна възраст по време на Холокоста. Момичето е прекарала по-голямата част от живота си в Холандия и води дневник, публикуван след края на войната.

Пасажът от дневника, който ще бъде четен преди мачовете, гласи: "Виждам, че светът бива бавно превърнат в пустиня, чувам приближаващия гръм, който един ден ще ни унищожи, усещам страданието на милиони. И въпреки това, когато погледна небето, но някакъв начин чувствам, че всичко ще се промени, за да се сложи край на тази жестокост и че мирът и спокойствието ще се върнат още веднъж".