Заместник-министърът на здравеопазването на Италия Пиерпаоло Силери разкри какви ще са мерките, които ще се вземат за рестартирането на спорта в страната. „Подновяване само без публика и спортуване навън само за 40 минути“, заяви той пред радио Kiss Kiss.

“Броят на инфекциите намалява. Работата по задържането на вируса има желания ефект. Мислим за Фаза 2. Ще трябва да продължим да спазваме социалната дистанция и да носим маски. Проблемът е в отборните спортове, защото завръщането към нормалните състезания ще зависи от огнището на разпространение, които ще се наблюдават през следващите седмици. Необходима е научна позиция спрямо футбола, стадионите не могат да отворят врати за феновете. Вероятно е да се рестартира без публика, но като лекар казвам, че все още може да има някои проблеми“, заяви Силери.

„Разбира се, няма да има зрители, но футболистите ще се срещнат един с друг. Протоколът е състезаван по подходящ начин, но аз ще изчакам още малко, за да преценя напредъка на епидемията. Броят на необходимите тестове може да бъде по-голям от 1400. Що се отнася до стадионите обаче, това е относителен проблем, защото ако няма фенове, няма да има риск от тази гледна точка. Това е добре. Планираната дата за рестартиране на индивидуалния спорт е 4 май, но ще трябва да приемем мерки за сигурност, като социална дистанция и маски. Индивидуалният спорт може да се практикува навън, но не повече от 40 минути“, добави още той.