Извънредната среща на италианската футболна федерация заради проблемът с коронавируса се проведе днес. На него присъстваха президентът на федерацията Габриеле Гравина, този на Лацио Клаудио Лотито и съветникът Франческо Жирели.

След няколко часа на дебати бе взето решение да се даде срок от още 13 дни за реорганизиране на календара. На 23 март ще се проведе нова решаваща среща, на която ще се разбере съдбата на футболния сезон в Италия. Всяка от лигите ще изкаже своето решение.

Едното предложение включва пълното сгъстяване на календара, за да може да се играят мачове през 3 дена, което би отложило Купата на Италия за края на май. Това може обаче сериозно да бъде затруднено от евентуалното участие на италианските отбори в европейските клубни турнири. 

Вторият вариант включва преместването на Евро 2020 за по-късно през годината, най-вероятно през есента. Това би било възможно, ако и продължава заболеваемостта от заразата и в другите страни в Европа. 

Най-лошият спецарий включва сезонът да приключи до настоящия момент. При този вариант италианската федерация няма да присъди шампионска титла, а само места за европейските клубни турнири. По отношенията на местата за изпадащите отбори нещата са още по-сложни. Първите два отбора от Серия Б биха получили автоматична промоция, без нито един изпадащ от Серия А. Това ще означава, че сезонът догодина в първата дивизия на Италия ще включва цели 22 отбора. 

Президентът Гравина предложи вариант и за финални плейофи. Те ще се проведат за определянето на шампиона, местата даващи право за участие в европейските клубни турнири и трие тима, които ще изпаднат.