Отборът на Рома записа трудна победа при завръщането на Клаудио Раниери начело на тима. Римските „вълци” надделяха над Емполи с 2:1, но бяха много близо до пореден провал, като този път ситуацията бе спасена от системата за видеоповторения, която се намеси решително в последната минута на срещата и гол на гостите за 2:2 бе отменен заради нарушение. Домакините приключиха мача и с човек по-малко, след като Алесандро Флоренци получи два жълти картона.

Така Рома остава на петото място в Серия А, след като събра актив от 47 точки. Емполи пък продължава да се бори за мястото си в елита, като в момента заема последната позиция преди зоната на изпадащите.

Двубоят бе дебютен за наставника Клаудио Раниери, който се завърна в Рома, за да наследи уволнения Еузебио Ди Франческо миналата седмица. Това е втори престой за именития специалист в клуба, който напусна през февруари 2011.

Клаудио Раниери

източник: БГНЕС

Още в първия си мач Раниери трябваше да решава куп проблеми. Един Джеко, Федерико Фацио и Александър Коларов бяха наказани за двубоя, докато Даниеле Де Роси, Костас Манолас, Лоренцо Пелегрини и Ченгиз Юндер – контузени.

В същото време тимът на Емполи се нуждаеше от точки, след като Болоня надви Каляри в своя мач и прати по този начин Емполи на точка от зоната на изпадащите.

Не бяха изминали и девет минути, когато домакините откриха резултата. След изпълнение на корнер, топката не бе изчистена добре и тя попадна пред  наказателното поле, Стефан Ел Шаарауи овладя и след като технично обработи коженото кълбо и преодоля противников футболист, с мощен изстреля с левия крак я прати в мрежата.

Радостта на домакините обаче не трая дълго. Само четири минути след откриването на резултата, той бе изравнен. Попадението за Емполи дойде след серия от грешки в отбрана за Рома и автогол на Хуан Жезус. След центриране от фаул, Матиас Силвестре бе оставен непокрит в наказателното поле, което му позволи спокойно да играе с глава и да насочи топката във вратарското поле, където Жезус я насочи в собствената си мрежа.

Малко преди тази ситуация Алесандро Флоренци претендира остро за фаул след сблъсък с Нзонзи. Оспорването на решението обаче му донесе само жълт картон.

Минутки по-късно Емполи бе много близо до пълния обрат, но удар на Мануел Паскуал от фаул спря в сглобката на вратата.

В 33-ата минута Рома отново излезе напред в резултата, а попадението дойде след нова статична ситуация. Флоренци центрира много добре от фаул отдясно, а в наказателното поле над всички се извиси Патрик Шик, който с глава направи 2:1.

През второто полувреме домакините отново не успяха да убедят с играта си. Десет минути преди последния съдийски сигнал Рома остана с човек по-малко на терена, след като Флоренци бе изгонен след втори жълт картон в центъра на терена.

В предпоследната минута на срещата Раде Крунич реализира изравнително попадение за Емполи, но секунди по-късно то бе отменено след използването на ВАР. Причина за това решение бе игра с ръка на футболист на гостите, с която той си помогна при поемането на топката, а след това тя стигна до Крунич, който вкара.

Така Рома извоюва трудно трите си точки, а вторият престой на Раниери на „Олимпико” като треньор започна успешно.  Следващият мач на Рома е срещу СПАЛ.