Треньорът на Фиоретина Стефано Пиоли даде дълго и изключително емоционално интервю по темата, която едновременно вълнува и съсипва цяла Флоренция – неочакваната кончина на клубния капитан Давиде Астори. Наставникът, който пое тима преди началото на сезона, заяви, че трудно се справя с липсата на характер като Астори не само във футболен план.

В началото на месеца 31-годишният италиански национал почина внезапно от инфаркт в съня си и потопи в скръб цялата Серия А. Това се случи часове преди гостуването на „виолетовите” срещу Удинезе, впоследствие отложено заедно с 6 други срещи от калчото.

Фиорентина кръсти базата си на Давиде Астори

„Аз си имам своите навици – винаги ставам рано и закусвам в 7,30 часа сутринта”, разказа Пиоли в интервю за „Кориере Фиорентино”. „Подготвях се за мача, мислех какво да кажа на момчетата, за да ги мотивирам дори повече. Спомням си, че тъкмо бях провел разговор с моята дъщеря Карлота, която се беше обадила да ме чуе.”

„Тогава д-р Лука Пенгуе и отборния мениджър Алберто Мараньон ми се обадиха: „Слез долу, ела долу веднага.”

„Слязох в стая 118 по пижама, Марко Спортиело (вратарят на отбора, който последен е видял Астори жив предната вечер – б.р.) вече беше там. „Шефе, Давиде е починал.” Аз все още не разбирах напълно.”

Трогателни снимки как Италия отдаде почит на Астори

„После, като отворих вратата, видях Пенгуе и Мараньон да плачат, а Астори лежеше в леглото си. Изглеждаше заспал, но случаят не беше такъв.”

„Най-трудното от всичко бе да тръгна по стаите, за да кажа на останалите от отбора какво се е случило. Не пожелавам това никому.”

„Случилото се беше сериозно. Аз се страхувах за играчите си. Във вторник, когато подновихме тренировки, беше много тежко. Много от младите може би не разбираха напълно какво е станало. Да се преоблечем , да работим и да тренираме без Давиде в онзи следобед създаде чувство на пустота във всеки от нас.”

„Започнах да говоря, но първо попитах дали някой иска да каже нещо. Онези, които се престрашиха, заявиха: „Искаме да продължим да изповядваме ценностите на Давиде, искаме да го направим за него. От благодарност и обич.”

„В този миг разбрах, че имаме силата да започнем отначало, докато разбираме какво ни е било отнето. Аз самият все още се мъча без него. Имаше симбиоза между мен и Астори, липсва ми да чувам неговия глас на терена.”

„Сега виждам нещата като възможност: за града, за феновете, за всички нас. От тази трагедия, през която преминаваме, трябва да извадим нещо позитивно за бъдещето, защото само с единство и страст можем да постигнем важни резултати.”

„Нека сме наясно, тук не става дума за критика. Тя е нещо нормално за футбола, част от играта е. Едно е да вървиш заедно в една посока, а съвсем друго е да извлечем преимущество от загуба, която би могла лесно да ни разкъса.”

„Разбирам, че физическата дистанция на собствениците Диего и Андреа Дела Вале може да е засегнала някого, но през цялото време те са насреща и демонстрират интерес към отбора. Да създадем нещо ново значи да бъдем наясно с това какво можем и какво трябва да сторим. Познавам Флоренция, затова не ми беше нужно да видя онези десет хиляди души на Пиаца Санта Кроче (при погребението на Астори – б.р.), за да бъда възхитен. Давиде ни научи, че със сериозност и спокойствие можем да постигнем велики неща. Това ни е по силите”, добави Пиоли.