Подготвя се революционна промяна във формата за Суперкупата на Италия от следващия сезон. Това обяви лично президентът на Серия А Луиджи Де Сиерво след събрание на клубовете от италианския елит в понеделник.

Идеята за промяната във формата е заимствана от испанския минитурнир за Суперкупата на Испания, който се провежда през последните четири години. Това означава, че вече за Суперкупата на Италия ще спорят не два, а четири отбора – първите два от предходния сезон в Серия А, както и двата последни финалиста за Купата на Италия.

Gulliver/GettyImages
51 снимки

В четири от следващите шест издания на турнира срещите пък ще се изиграят в Саудитска Арабия, като се предвижда приходите на Серия А да бъдат в размер на 23 милиона евро.

„Решихме да приемем предложението на Саудитска Арабия да бъде домакин на четири издания на Суперкупата за шест години. Това ще стане през следващите две години, ще последва двугодишна пауза, след което ще се върнем в страната. Следващото издание ще бъде с четири отбора, като е включена и приятелска среща във формата. Решението за него не е окончателно, като то ще бъде анализирано в зависимост от ангажиментите на участниците. През следващия турнир ще съберем приходи от 23 милиона евро, докато при един двубой и приятелска среща те биха възлезли на 12 милиона Контролата е инструмент, избран да подпомогне качеството на саудитския футбол“, заяви Луиджи Де Сиерво.