Отборът на Наполи определено впечатлява през този сезон. Възпитаниците на Лучано Спалети нямат загуба от началото на сезона, както в Серия А, така и в Шампионска лига, където са в група с Рейнджърс, Аякс и Ливърпул.

Тимът от Неапол записа страхотно начало в италианския шампионат и е начело в класирането с 32 точки от 12 мача. Това означава 10 победи и 2 равенства. По-впечатляващото е, че футболистите на отбора са отбелязали 30 гола в тези 12 мача. Това са 5 гола повече от вторите в това отношение – Интер и Милан. Статистиката сочи, че Наполи вкарва по 2.5 гола на мач в италианската Серия А, но показателите на неаполитанци стават по-зашеметяващи, ако включим и петте изиграни мача от Шампионска лига. В тях тимът е вкарал цели 20 гола, което прави средно 4 гола на двубой. Ако съберем всички срещи на Наполи, вкарани са 50 гола в 17 мача от началото на сезона. Това са почти по 3 гола на среща (2.94). Впечатляващо, нали?

БГНЕС / BGNES
33 снимки

Наполи определено лети, но може ли да запази формата си? Тъмният облак, който виси над клуба обаче е миналото. Фактът, че Наполи не е печелил италианския шампионат от сезон 1989/90, което прави 32 години чакане за този толкова важен трофей. Най-пресният приз, който е влязъл в списъка с отличия на клуба, е Купата на Италия, която спечелиха през сезон 2019/20 за шести път в историята си. Наполи могат скромно да се похвалят с трофей от Купата на УЕФА, турнир, който вече над 10 години носи името – Лига Европа. Този трофей те спечелиха отново през сезон 1989/90.

И нека не гледаме чак толкова назад в миналото, не че не е важно. Достатъчно е да погледнем миналогодишната кампания на тима в Серия А. Любопитното е, че Наполи направи абсолютно същото начало на сезона, каквото прави и тази година – 10 победи и 2 равенства от 12 мача. Отборът от Неапол бе повече от 10 кръга на върха на таблицата, но какво се обърка?

След успешните 12 мача, Наполи записа серия от 8 мача, в които загуби 4, направи 2 равенства и спечели едва 2 от тях. В края на сезона те се наредиха на 3-то място, с цели 7 точки зад първия Милан. През миналия сезон Наполи бе вкарал 24 гола за съшия брой двубои в Серия А, което означава, че футболистите на Спалети са по-резултатни през този сезон, но пък бяха допуснали едва 4 гола, за разлика от 9-те, които са инкасирали през този сезон.

Спалети подсили редиците си през лятото, Распадори и Джовани Симеоне дойдоха под наем, а сега са движеща сили в атаката на тима. От другата страна пък, Ким Мин-Джей сериозно подсигури защитата, а какво да кажем за Кварацехлия, който пристигна за едва 10 милиона евро от Грузинския Динамо Батуми, а сега има 6 гола и 5 асистенции за неаполитанци.

Guilliver/GettyImages
29 снимки

Тепърва предстои да разберем дали Наполи е вдигнал нивото и дали може да се бори за трофеите в Серия А и Шампионска лига, а следващата седмица може да се окаже решаваща в това отношение. Днес, на 1 ноември, неаполитанци гостуват на Ливърпул на „Анфийлд“, където ще търсят шестата си поредна победа в Шампионска лига, а там те влизат дори като фаворити, взимайки предвид формата на двата отбора. Само 4 дни след двубоя с мърсисайдци, Наполи влиза в директна битка на върха в италианския шампионат, когато гостува на Аталанта - вторият в класирането. Ще продължи ли летежът на Наполи?