Отборът Ювентус ще играе в Шампионската лига през следващия сезон. Това стана факт, след като "биаконерите" победиха с 4:1 като гост Болоня в двубой от последния 38-и кръг на италианската Серия А, а в същото време Наполи не успя да победи тима на Верона (1:1). Федерико Киеза откри резултата в шестата, а Алваро Мората удвои в 29-ата минута. Адриен Рабио оформи класиката в 45-ата, а Мората отбеляза втория си гол в мача в 48-ата минута. Рикардо Орсолини пък реализира почетно попадение за домакините в 85-та минута.

Gulliver/GettyImages
39 снимки

"Биаконерите" се нуждаеха от задължителна победа и грешна стъпка на някой измежду Наполи и Милан. "Росонерите" се справиха с 2:0 като гост на Аталанта и също намериха място в топ 4, но "партенопеите" не успяха да стигнат до успеха у дома срещу Верона и завършват на петата позиция. Те ще трябва да се задоволят с участие в Лига Европа.  

Българският национал Вальо Антов стартира на резервната скамейка, но се появи в игра в 58-ата минута и показа хубави неща на терена до края. 

Ювентус завършва сезона на четвъртата позиция с актив от 78 точки, с една повече от Наполи. Болоня пък приключва кампанията на 12-о място с 41 точки.   

КЛАСИРАНЕ В СЕРИЯ А МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК!


„Биаконерите“ стартираха ударно срещата. Още с една от първите си атаки те откриха резултата в шестата минута. Алваро Мората успя да достигне до топката на аутлинията и комбинира с Деян Кулушевски. Шведът продължи към Адриен Рабио, който шутира, но топката се отби в напречната греда. Там обаче на точното място беше Федерико Киеза, който овладя топката пред вратата и отблизо реализира - 0:1.

В следващите минути домакините успяха да спрат набезите на Юве и създадоха първата си опасност в 23-ата минута. Йерди Схаутен шутира от дистанция, но право в ръцете на Войчех Шчесни.

В 29-ата минута Юве стигна до втори гол. Пауло Дибала показа своята магия, като направи впечатляващ пробив в наказателното поле, премина като на шега играч на домакините, елегантно прехвърли вратаря и сложи топката на главата на Алваро Мората, който вкара на празната врата за 0:2.

Пет минути преди края на първата част Муса Бароу опита да изненада Шчесни с диагонален удар извън наказателното поле, но доста далеч от вратата.

В 45-ата минута „биаконерите“ отбелязаха и трети попадение- Те организираха чудесна атака, при която Киеза подаде елегантно с пета на Кулушевски, който пък изведе Адриен Рабио само срещу вратаря Лукаш Скорупски, а французинът не сбърка и оформи класиката - 0:3.

На почивката треньорът на Юве Андреа Пирло пусна в игра Леонардо Бонучи, който замени контузилия се в края на първата част Матайс Де Лихт.

Болоня много бързо можеше да се върне в мача, като още в първите секунди на втората част организираха скоростна атака, при която Родриго Паласио отбеляза елегантно, но бе в засада и голът бе отменен.

В 48-ата минута обаче „биаконерите“ стигнаха и до четвърто попадение. Мората получи дълъг пас, справи се с прекия си пазач и със силен удар по земя прати топката във вратата, след недобра намеса на Скорупски. Първоначално имаше съмнения за засада, но положението бе проверено със системата ВАР, която потвърди, че голът трябва да бъде зачетен - 0:4.

Четири минути по-късно Киеза стреля по земя, но ударът му премина на сантиметри от вратата. Минута по-късно шанс се откри и пред Дибала, чийто удар обаче също отиде в аут.

В 55-ата минута Мората стреля, но бе блокиран от Адама Сумаоро, като останаха сериозни съмнения, че защитникът игра и с ръка, но съдията подмина ситуацията и не отсъди дузпа.

Домакините имаха хубава ситуация минута по-късно, когато Емануел Винято стреля от дистанция, но право в ръцете на Шчесни, който спаси.

Секунди по-късно Юве направи нов пропуск. Мората получи отличен пас от Хуан Куадрадо, но испанецът не успя да уцели вратата отблизо.

След  близо час игра Синиша Михайлович пусна в игра Валентин Антов на мястото на капитана Гари Медел.

Домакините имаха нов шанс в 61-ата минута, когато Родриго Паласио проби добре през центъра и шутира силно, но покрай гредата в аут. В 69-ата минута Такехиро Томиясу също пробва удар, който обаче също премина покрай вратата на появилия се преди малко в игра резервен вратар за Юве Карло Пинсолио.

В 73-ата минута резервата Паоло Фараго получи на добра позиция в наказателното поле, но ударът премина покрай вратата.

Пет минути след това Дибала стреля по земя от дистанция, но ударът му не затрудни Скорупски. 

Пет минути преди края на срещата Болоня стигна до почетно попадение. Домакините направиха продължителна атака, при която Паласио опита нещо като удар от воле, но се получи по-скоро пас за Рикардо Орсолини, който отблизо прониза Пинсолио за 1:4.

Домакините имаха нов шанс минута по-късно, когато удар на Муса Бароу отблизо бе спасен от Пинсолио.

В ответната атака пък Дибала нацели гредата след хубав изстрел.

До края на срещата нови ситуации липсваха и срещата завърши при същия резултат. Ювентус ще играе в Шампионската лига догодина.


FT | БОЛОНЯ – ЮВЕНТУС 1:4

0:1 Федерико Киеза 6'

0:2 Алваро Мората 29'

0:3 Адриен Рабио 45'

0:4 Алваро Мората 48' 

1:4 Рикардо Орсолини 85'

Стартови състави на двата отбора:

БОЛОНЯ (4-3-1-2): 28. Лукаш Скорупски - 29. Лоренцо Де Силвестри, 5. Адама Сумаоро, 14. Такехиро Томияси, 32. Матиас Сванберг - 30. Жерди Шоутен, 17. Гари Медел (к), 55. Емануел Винято - 11. Андреас Сков Олсен - 24. Родриго Паласио, 99. Муса Бароу  

Старши треньор: Синиша Михайлович

ЮВЕНТУС (4-4-2): 1. Войчех Шчесни - 12. Алекс Сандро, 3. Джорджо Киелини (к), 4. Матайс Де Лихт, 13. Данило - 22. Федерико Киеза, 25. Адриен Рабио, 44. Деян Кулушевски, 16. Хуан Куадрадо - 9. Алваро Мората, 10. Пауло Дибала 

Старши треньор: Андреа Пирло


Главен съдия: Паоло Валери, Италия

Стадион: „Ренато Дал’Ара“, Болоня, Италия