Вратарят на Ювентус Войчех Шчесни счита факта, че не е италианец, за позитивен, тъй като по този начин никога няма да му се наложи в пълна степен да влиза в обувките на своя именит предшественик в клуба Джанлуиджи Буфон.

Полякът премина при „бианконерите” през лятото на 2017 година, като преди това два поредни сезона беше преотстъпен на Рома. През миналия сезон той игра ролята на резерва за италианския ветеран, който обаче не оправда очакванията, че ще спре с футбола. Буфон наистина сложи точка на дългогодишната си авантюра с Юве, но само за да премине в Пари Сен Жермен. Така Шчесни се оказа новият №1 под рамката.

„Моята първа мисъл, когато подписвах, бе, че понякога трябва да направиш стъпка назад, за да последват две напред”, обясни бившият играч на Арсенал пред Би Би Си. „Анализирах ситуацията и разбрах, че всъщност не е стъпка назад, защото знаех, че ще играя.”

„Записах 21 мача през миналия сезон, което не беше зле за втори вратар. Също така имах възможността да се уча от един от най-добрите в цялата история. Реално разполагах с година да се приготвя за задачата да го заместя.”

„Това беше най-добрата кариерна възможност, която бих могъл някога да имам.”

„Горд съм от начина, по който се получиха нещата. Всеки има трудни мигове в кариерата си. Важното е как реагирах спрямо тях. Това докъде стигнах в момента не е просто гръм от ясно небе. Заслужих си го.”

„Няма по-добър начин да се учиш от това да гледаш най-добрия на този пост. Просто да бъда заедно него всеки ден в тренировките ми помогна да видя как той се подготвя за мачовете, как комуникира с бранителите не само на терена, но и в съблекалнята. Той ми помогна и да съзрея. Сега трябва да се опитам да покрия тези стандарти, когато ме повикат.”

„По-лесно ми е, защото не съм италианец. Това значи, че никога няма да бъда „следващия Буфон”. Просто ще бъда новият номер едно на Ювентус и това е. В момента единствената ми мисъл е да спра топките, които летят към мрежата. Не мога да си позволя да вляза в мач с мисълта, че нямам право на грешка, защото тогава на всички ще усетят липсата на Буфон.”

„Дали ще имам толкова дълга кариера като неговата? Видях жертвите, които Джиджи направи, за да тренира на най-високо ниво през миналия сезон. Когато си на 25 години, всичко ти се получава с лекота. Когато минеш 35-ата година обаче всяка тренировка е саможертва. Не се виждам да правя същото”, коментира още Шчесни.