Серия А обяви, че 98% от играчите са напълно ваксинирани срещу коронавирус, което помага на лигата да остане сравнително незасегната от инфекцията. Настоящият сезон не беше сериозно нарушен от пандемията до момента, а случаите на заразени футболисти остават сравнително малко.

Ситуацията в Италия е в рязък контраст със случващото се в Англия, където няколко двубоя бяха отложени заради бум на заразени, докато вариантът Омикрон се разпространява бързо в страната.

От ръководството на Серия А заявиха пред агенция "Ройтерс", че 98% от играчите са ваксинирани с две дози, но нямат данни за процента на тези, които вече са получили трета доза.

По последни данни от Висшата лига към средата на октомври 81% от футболистите там са получили една доза, а 68% са били ваксинирани с две дози против COVID-19. В същото време Английската футболна лига разкри, че 25% от играчите в общо 72 клуба нямат намерение да се ваксинират.

Защитникът на Ювентус и националния тим на Италия Джорджо Киелини използва социалните мрежи в началото на месеца, за да призове колегите си да се ваксинират.

"Нека изиграем своята роля и да се ваксинираме, за да защитим тези, които са изложени на най-голяма опасност", написа 37-годишният Киелини в Туитър.

Няколко случая на заразени футболисти бяха регистрирани в Серия А в последните месеци, включително полузащитниците на Рома Браян Кристанте и Гонсало Вияр, както и Диего Деме и Матео Политано от Наполи.

Италианският национален здравен институт обяви в сряда, че в страната все още преобладава вариантът Делта, а по официални данни общият брой на заразени с Омикрон към 15 декември е 28.