Отборът на Ювентус направи голяма крачка към това да си осигури участието в Шампионската лига и догодина. Днес тимът на Масимилиано Алегри надигра с резултат 2:1 гостуващия на „Алианц Стейдиъм“ тим на Венеция в първи двубой от неделната програма на 35-ия кръг в италианската Серия А.

Над всички в срещата беше навършващият днес 35 години Леонардо Бонучи, който откри още в седмата, но Матиа Араму изравни в 71-ата минута. Отново обаче капитанът Бонучи даде аванс на „биаконерите“ в 76-ата минута, с което осигури и успеха на своя тим.

Gulliver/GettyImages
34 снимки

„Биаконерите“ стартираха ударно и бързо взеха аванс, но с течение на времето Венеция тръгна по-смело в предни позиции и съумя да стигне до равенството в средата на втората част след отпускане в редиците на домакините. Този гол обаче посъбуди Юве, който много бързо успя да вземе нов аванс, а до края успя и да го задържи.

По този начин „старата госпожа“ вече има 69 точки и продължава да бъде четвърти, но вече с десет аванс пред петия Лацио. Венеция продължава да бъде последен с 22 точки и изостава с шест от първия над чертата Каляри. В следващия кръг Юве приема Лацио, но преди това ще играе финал за Купата на Италия срещу Интер. Венеция, който допуска девета поредна загуба, гостува на Салернитана.

КЛАСИРАНЕ В СЕРИЯ А / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ


Домакините стартираха настървено двубоя и още в третата минута имаха шанс да открият резултата. Защитата на Венеция не успя да се справи добре с дълъг пас към наказателното поле, топката стигна до Денис Закария, който стреля пред наказателното поле, но над вратата.

Само минута по-късно "биаконерите" удариха и греда. Ново неразбирателство в отбрана за гостите доведе до това Лука Пелегрини да нанесе много мощен удар от дистанция, който разстресе напречната греда.  

Малко след това Федерико Бернардески падна в наказателното поле на Венеция, но дузпа не бе отсъдена.

Сериозният натиск в началото за Ювентус даде резултат и те откриха резултата още в седмата минута. Топката беше центрирана от свободен удар на втора греда, където Матайс де Лихт я свали с към вратарското поле, а Леонардо Бонучи беше изпуснат и с глава засече във вратата на Ники Маенпаа за 1:0.

Гостите създадоха първата си опасност в 16-ата минута. Тогава Томас Анри получи в наказателното и задържа  добре топката между двама защитници на Ювентус, след което Матиа Араму стреля точно, но Войчех Шчесни внимаваше и спаси.

Две минути по-късно отново обаче домакините имаха нова възможност за попадение. Младият Фабио Мирети стреля опасно в наказателното поле, но вратарят Маенпаа се намеси и изби в ъглов удар.

Директният футбол между двата тима продължи в 23-ата минута Венеция можеше да изравни резултата. Томас Анри беше оставен съвсем сам в наказателното поле и засече с глава центриране от фланга, но топката премина на сантиметри от лявата греда на "замръзналия" на място Шчесни.

В 25-ата минута Денис Закария извърши доста грубо нарушение срещу противников футболист, което бе на ръба между жълт и червен картон. Реферът обаче се смили над швейцареца и му показа само официално предупреждение.

Шест минути след това минута Алваро Мората задържа добре в наказателното поле на гостите и опита нещо средно между удар и подаване по диагонала от малък ъгъл, а на далечната греда Душан Влахович успя да стигне до топката, но не и да я насочи във вратата и тя се оплете от външната страна на мрежата.

В 37-ата минута се нложи да бъдеизвършена принудителна смяна в състава на Венеция. Тогава Антонио Вака се контузи и бе заменен от Лука Фиордилино.

Втората част стартира с по една добра ситуация и за двата тима. Първо, след самия старт на полувремето Домен Чърнигой стреля над вратата от наказателното поле, а минута по-късно Мората нанесе силен удар отдясно в пеналтерията, но вратарят изби. Последва нов шут от сериозна дистанция, този път на Де Лихт, но в ръцете на Маенпаа. 

В 57-ата минута Адриен Рабио центрира хубаво отляво в наказателното поле и Данило бе на чудесна позиция, но не успя да нанесе добър удар.

Венеция можеше да изравни в 68-ата минута, когато Араму стреля страхотно от опасен пряк свободен удар, но Шчесни плонжира в десния си ъгъл и изби в корнер. Две минути по-късно отново Араму имаше своя шанс, след като бе забравен в наказателното поле и имаше време да овладее на гърди и да шутира, но над вратата на полския страж, който не помръдна.

Домакините си играеха с огъня в последните минути, което даде самочувствие на Венеция, които успяха да изравнт в 71-ата минута. Отново Араму беше в основата на ситуцията, след като получи от резервата Дор Перетц и с невероятен удар от въздуха с левия крак от дистанция прати топката в долния ляв ъгъл на безпомощния Шчесни за 1:1.  

Ювентус - Венеция / Серия А, 35-и кръг, 01.05.2022 г.

източник: Gulliver/GettyImages

Радостта на гостите обаче изтрая само пет минути, тъй като Ювентус отново поведе в 76-ата. Топката беше центрирана от ъглов удар в наказателното поле, където Данило спечели единоборство и насочи топката с глава към вратата, а пред голлинията Бонучи беше на точното място и просто я чукна, с което отбеляза второто си попадение в мача - 2:1. 

До края на мача Ювентус удържа преднината си и записаха важна победа в битката за топ 4. 


FT | ЮВЕНТУС – ВЕНЕЦИЯ  2:1

1:0 Леонардо Бонучи 7'

1:1 Матиа Араму 71'

2:1 Леонардо Бонучи 76'

Серия А, 35-и кръг

Стартови състави на двата отбора:

ЮВЕНТУС (4-4-2): 1. Войчех Шчесни - 6. Данило, 19. Леонардо Бонучи, 4. Матайс де Лихт, 17. Лука Пелегрини - 20. Федерико Бернардески, 28. Денис Закария, 47. Фабио Мирети, 25. Адриен Рабио - 7. Душан Влахович, 9. Алваро Мората

Старши треньор: Масимилиано Алегри

ВЕНЕЦИЯ (4-3-2-1): 1. Ники Маенпаа - 55. Ридгесиано Хапс, 32. Пиетро Чекарони (к), 31. Матиа Калдара, 37. Алеш Матею - 5. Антонио Жуниор Вака, 44. Итан Емпаду, 33. Домен Чърнигой - 10. Матиа Араму, 21. Михаел Кюзанс - 14. Томас Анри   

Старши треньор: Андреа Сончин


Главен съдия: Алесандро Пронтера, Италия

Стадион: „Алианц Стейдиъм“, Торино, Италия