Ювентус постигна безценна победа с 2:1 при гостуването на Рома в гоялмото дерби на 20-тия кръг на Серия А. Гостите отбелязаха две попадение още в първите 10 минути, дело на Мерих Демирал и Кристиано Роналдо. През втората част Диего Пероти върна надеждите на "римляните", но въпреки късен натиск те не успяха да се докопат до равенството. 

34 снимки

Още в третата минута гостите щокираха "Олимпико" вкарвайки за 1:0. След центриране на Пауло Дибала от свободен удар на около 35 метра от вратата на "римляните" Крис Смолинг не се ориентира достатъчно добре и топката беше засечена във вратата на Пау Лопес от Мерих Демирал. 

В десетата минута кошмарният старт за домакините стана още по-сериозен. След ужасна грешка на Жордан Верету при изнасянето на топката Пауло Дибала излезе сам срещу Лопес, а Верету го препъна в наказателното поле, за да не остави на главния съдия никакви съмнения при отсъждането на 11-метров наказателен удар. Зад топката застана Кристиано Роналдо, който не сгреши за 2:0. 

В 18-та минута Рома имаха страхотен шанс да намалят резултата. След индивидуален рейт на Флоренци отдясно той центрира към точката на дузпата, където Лоренцо Пелегрини стреля от няколко метра, но Адриен Рабио предпази опразнената врата от сигурен гол. 

В 36-та минута Александър Коларов се опита да затрудни Войчех Шчесни от пряк свободен удар от около 25 метра, но ударът му премина спокойно над вратата. 

В добавеното време на първата част Рома натиснаха и Коларов отново получи шанс да обстрелва вратата, този път точно от границата на наказателното поле. Ударът му обаче беше париран от стената. В ответната атака Кристиано Роналдо излезе на стрелкова позиция, но Пау Лопес беше на ниво, за да предпази мрежата си от трето попадение. 

В 53-та минута, след разбъкрване в наказателното поле на гостите при ъглов удар, появилият се от резервната скамейка Ченгиз Юндер пласира опасно центриране към задната греда, но Коларов не успя да засече от броени метри. 

В 57-та минута, след продължителна атака на Рома, Лоренцо Пелегрини опита центриране към Един Джеко. Топката беше изчистена, а Алесандро Флоренци опита да я намери от воле, но изстрелът му премина много над вратат на Шчесни. Нови две минути по-късно Крис Смолинг се извиси при свободен удар за домакините, но ударът му беше право в ръцете на Шчесни. 

В 65-та минута Рома имаше две брилиянтни възможности за намаляване на резултата. Алесандро Флоренци намери движението на Един Джеко към задната греда на Юве. Босненецът овладя на гърди и стреля към вратата и с третото си докосване намери десния страничен стълб на вратата на Войчех Шчесни. Джеко отново овладя топката и на свой ред намери Флоренци на задната греда, където той стреля с глава, но ударът му беше блокиран от Алекс Сандро. След преглеждане на видео-асистент реферите се видя, че Сандро играе с ръка и логично беше отсъдена дузпа. Зад топката застана Диего Пероти, който не прости на Шчесни и даде надежда на "вълците". 

В 77-та минута гостите имаха златен шанс да решат срещата. След бърза контратака Блез Матюиди намери Кристиано Роналдо, който нахлу от втора втора позиция в наказателното поле. Португалецът се извиси, но ударът му премина встрани от вратата на Пау Лопес. 

Две минути по-късно момчетата на Маурицио Сари отбелязаха попадение, което обаче беше отменено, след като Гонсало Игуаин позволи да попадне в положение на засада при атака 3-ма на 2-ма за Юве. 

В последните минути на добавеното време с удари се отчетоха Лоренцо Пелегрини, Юндер и Джеко, но и тримата така и не успяха да преодолеят съпротивата на Войчех Шчесни под рамката на вратат на "бианконерите". 

Така Юве излезе еднолично начело в Серия А, с актив от 48 точки, на 2 пред Интер. Рома, от своя страна, 5-ти, с равни точки с 4-тия Аталанта - по 35. 

Рома - Ювентус 0:2

0:1 - Мерих Демирал (3)

0:2 - Кристиано Роналдо (10)

Ето и съставите на двата тима: 

Рома: Лопес, Смолинг, Флоренци, Мансини, Коларов, Диавара Верету, Дзаниоло, Пелегрини, Пероти, Джеко; (4-2-3-1)

Ювентус: Шчесни, Куадрадо, Демирал, Бонучи, Сандро, Пянич, Матюиди, Рабио, Рамзи, Дибала, Роналдо; (4-3-1-2)