Един от тримата прокурори, обвиняващи италианския футболен клуб Ювентус във финансови злоупотреби, напусна делото след появата на унизителни коментари, които той направи за отбора, съобщи Ройтерс, като се позова на източник запознат със случая.

Във видео, заснето на съдебна конференция в Милано през 2019 година, преди да започне разследването срещу Ювентус, прокурорът от Торино Чиро Санториело каза: "Аз съм голям фен на Наполи, мразя Ювентус."

Gulliver/GettyImages
36 снимки

"Като футболен фен ме е грижа за Наполи, като прокурор съм срещу Ювентус, срещу грабежите на терена", добави той в неформален разговор.

Видеото, което беше широко разпространено в социалните медии през последните месеци, разгневи привържениците на Ювентус и повдигна въпроси относно евентуални пристрастия при разследването срещу клуба. Санториело не е поставил под въпрос автентичността на видеото.

Прокуратурата в Торино поиска бившият президент на Ювентус Андреа Аниели, още 11 души и самият клуб да бъдат изправени пред съда по обвинения във фалшиво счетоводство.

Gulliver/GettyImages
22 снимки

Ювентус отрече да е извършил нарушение и заяви, че счетоводството им е в съответствие със стандартите.

Източникът каза, че прокурор Санториело е съобщил решението си на главния прокурор на Торино, заявявайки, че иска да избегне евентуален натиск от страна на медиите върху процеса.

Gulliver/GettyImages
37 снимки

В понеделник трябва да започне предварително изслушване, за да се реши дали подсъдимите да бъдат дадени на съд или да бъдат оправдани. Такива изслушвания могат да продължат месеци. На него ще присъстват и другите двама прокурори, ръководещи разследването.

Разследването в Торино предизвика отделно разследване на клубните финанси, което доведе до отнемане на 15 точки за Ювентус този сезон. Клубът обжалва решението, като изслушване по делото е насрочено за 19 април.

 

БТА / Автор: Мирослав Димитров