Полузащитникът на Ювентус - Пол Погба, е игнорирал инструкциите за хранителната добавка, която е приемал, твърди Gazzetta dello Sport. Както е известно, французинът даде положителна допинг проба за повишено наличие на тестостерон след победата на „бианконерите“ при гостуването на Удинезе с 3:0. Сега 30-годишният халф е заплашен от дисквалификация за 4 години.

Според италианското издание в информационната листовка на продукта, приет от Погба по съвет на американски лекар, ясно е било написано, че има риск от допинг. Въпреки това обаче световният шампион е пренебрегнал тази информация. Това може сериозно да застраши защитата на Погба пред антидопинговите власти.

Френският полузащитник ще иска нов анализ на взетата проба. Ако тя отново се окаже положителна за повишен тестостерон, Погба може да бъде изваден от футбола за срок между две и четири години в зависимост от това дали умишлено е използвал този продукт. Ако халфът бъде признат за виновен, Ювентус ще може да прекрати договора му, който е до 2026-а година и да спести около 30 милиона евро, равностойни на общата сума на очакваните заплати за този период. За момента, както е предвидено в клубния правилни, „бианконерите“ са спрели заплатата му, а агентът Рафаела Пимента уверява, че клиентът й никога не е имал намерение да „нарушава правилата“.

Ако и новият анализ потвърди положителната му проба, което е почти сигурно, футболистът ще бъде разпитан и може да признае вината си. Това автоматично ще намали санкцията му с една година и така той ще бъде дисквалифициран за 3 години. При условие обаче, че Погба е на 30 години, тригодишно наказание със сигурност би било фатално за остатъка на кариерата му.

Друг вариант пред французина е споразумение с антидопинговата прокуратура. В този случай инициативата винаги трябва да тръгва от спортиста и простото признание не би било достатъчно. „В това искане трябва изрично да бъдат посочени фактическите елементи, които стоят в основата на нарушението, точно и вярно, без да се ограничава до просто признаване на отговорност“, се казва в Спортния антидопингов регламент. При такъв случай топката ще премине към полето националната антидопингова прокуратура и Световната антидопингова агенция (WАDA).

Погба обаче ще има трудната задача да убеди антидопинговия прокурор Пиерфилипо Лавиани в неумишлеността на деянието си - нещо, което не изглежда особено вероятно за момента. Дори и при това положение обаче намаляването на наказанието не може да бъде с повече от половината от предложението за дисквалификация, формулирано от антидопинговата прокуратура. В най-благоприятния случай Погба може да убеди властите в неумишленото използване на продукта, като санкцията за това е две години, след което да сключи споразумение, което да го извади от терените само за една година.

Френският халф може да избере и да стигне до съда, първо пред италианското спортно правосъдие, а евентуално след това да обжалва и пред Арбитражния съд по спорта в Лозана. Според Gazzetta dello Sport обаче шансовете на Погба пред тези институции не биха били особено големи.