Апелативният съд в Милано потвърди присъдата, постановена от съда в Хонконг през 2022-а година, която постановява, че президентът на Интер Стивън Жан трябва да изплати заеми в размер на 250 милиона евро на China Construction Bank.

Corriere dello Sport пише, че парите са били усвоени от компания, контролирана от холдинга „Сунинг“, в който е структуриран основният бизнес на Жан и баща му. „Сунинг“ е един от гигантите в търговията на дребно в Китай, но пострада жестоко от кризата с коронавируса. Сега, заедно с лихвите дългът към China Construction Bank набъбва до 320 милиона.

Жан вече беше осъден да изплати заемите от съдилищата в Хонконг през 2022-а година, но сега решението действа и на територията на Италия, което прави появата му в Милано в близко бъдеще малко вероятна.

Ситуацията допълнително се усложнява от факта, че Жан и баща му вече взеха 275 милиона евро назаем от американския инвестиционен фонд Oaktree, залагайки Интер. В случай, че дългът не бъде покрит Oaktree ще вземе 68,5% от акциите.

Първоначалната договорка с американците бе парите да бъдат върнати за три години, но те отдавна бяха просрочени. Лихвите по заема се трупат и към края на 2023-а година само от тях бяха навъртени 329 милиона евро за плащане. През февруари тази година от Oaktree се съгласиха на разсрочване до 2026-2027 година, но при вдигане на лихвата от 12 до 15%.

В момента Интер преговаря за ново преструктуриране на дълга с Oaktree. Ако не бъде постигнато ново споразумение, фондът може да поеме контрола над Интер до няколко месеца.