Всичките 11 футболни клуба, включително Ювентус и Наполи, както и 59 лица бяха оправдани от Федералния съд на Италия след счетоводно разследване, включващо и необявени капиталови печалби, съобщи Италианската футболна федерация (FIGC) в петък. Причина за разследването и последващия съдебен процес стана доклад от Надзорната комисия на клубовете от Серия А за дейността по търговия с играчи (както са описани в документите футболните трансфери) беше изготвен и представен на федералния прокурор миналата година, след което започна и това разследване.

Федералният съд обаче освободи всички разследвани, включително президента на Юве Андреа Аниели, настоящия управляващ директор на Тотнъм (Англия) Фабио Паратичи и шефа на Наполи Аурелио Де Лаурентис.

"Националният федерален съд, председателстван от Карло Сика, оправда всички компании, мениджъри и администратори на клубове, които са били разследвани прокуратурата за отчитане на капиталови печалби и права върху състезателни права. Става дума и за суми, чиито стойности във финансовите отчети, надвишават значително разрешеното при  счетоводните принципи", се казва в изявлението на FIGC. "Причините ще бъдат оповестени в следващите няколко дни. За момента няма да се правят повече изявления".

Капиталовите печалби от сделки от размяна на играчи или от трансфери, в които един играч преминава от един отбор в друг срещу пари плюс няколко играчи, се разглеждат активно в Италия през последните години поради трудността за установяване на точната пазарна стойност на играчите, включвани в такива сделки.