Италия може да бъде наказана много жестоко с изваждане на местните отбори от турнирите на ФИФА и УЕФА и дори може да бъде отнето домакинството на Европейското първенство през 2032-а година, ако се стигне до политическа намеса в спорта.

Причината за всичко това е заради предложение на лидера на партията „Форца Италия“ Джорджо Муле, който иска да бъде приета поправка, според която на клубовете и футболистите да бъде позволено да заобикалят спортните съдилища и да търсят решения за свои спорове директно през нормалния съд. От ФИФА и УЕФА смятат, че това е вид намеса на правителството в спорта - нещо, което е изрично забранено и от двете футболни централи.

Идеята на Муле е Серия А, Серия Б и Лега Про да се откъснат от Италианската футболна федерация по подобие на английската Висша лига, която се не е част от Футболната Асоциация в страната. Тази идея вече получи голям отзвук в Италия, а сега идва и предупреждението от ФИФА и УЕФА.

La Repubblica и Sky Italia пишат, че в писмото на президента на УЕФА Александър Чеферин се казва следното: „Ако текстът на закона остане същият, няма да имаме друг избор, освен да извадим италианските отбори от евротурнирите“.