Отборът на Милан обърна Интер с 2:1 в дербито на 24-ия кръг на Серия А и нанесоха удар по амбициите на шампиона на Италия. През първата част Иван Перишич изведе "нерадзурите" напред, но с два бързи гола на Оливие Жиру през второто полувреме "росонерите" обърнаха резултата в своя полза и нанесоха едва втора шампионатна загуба на тима на Симоне Индзаги. 

Gulliver/GettyImages
30 снимки


Домакините стартираха по-добре и още в 10-ата минута пратиха топката във вратата на Менян, но попадението на Дъмфрис бе отменено заради засада. 

В средата на първата част Лаутаро Мартинес се озова на обещаваща позиция, но противниковата защита се намеси без проблем. Малко след това Николо Барела пропиля страхотна възможност, след като стреля от границата на наказателното поле, но топката прелетя на сантиметри от лявата греда. 

Две минути по-късно последва нов шанс за "нерадзурите". Този път Дензъл Дъмфрис овладя тънък пас и стреля твърде леко към вратата на Менян и не успя да затрудни френския страж. 

След половин час игра Милан пое контрола на топката и опита постепенно изграждане на атаки. В 35-ата минута Сандро Тонали си освободи пространство и опита късмета си с удар от дистанция, но Самир Ханданович се отчете с брилянтна намеса. 

Интер отвърна моментално с нов пропуск на Лаутаро. Защитата на Милан му подари свободно пространство аржентинецът побърза да изстреля снаряд от далечно разстояние, който обаче отново не можа да преодолее Менян, който изби в ъглов удар. 

Секунди по-късно Иван Перишиш откри резултата. Чалханоолу центрира от корнера, а хърватският национал бе оставен абсолютно сам и от воле прати топката в долния десен ъгъл на вратата. 

След подновяването на играта Николо Барела пое перфектен пас и стреля от разстояние, но ударът му бе блокиран от защитата в "червено-черно". 

В 75-ата минута Милан изравни резултата чрез Оливие Жиру. "Росонерите" отнеха топката от противника и се понесоха в атака. Браим Диас стреля към вратата, но топката рикошира към Бастони и се озова в краката на Жиру, който с лекота я чукна в мрежата на Ханданович. 

Три минути по-късно Милан вече водеше в резултата с нов гол на Оливие Жиру. Нападателят получи топката в наказателното поле, обърна се и с бърза реакция промуши топката в долния ляв ъгъл. 

В последните минути на двубоя съдията показа червен картон на пресаташето на Милан, който бе принуден да напусне терена преждевременно. В добавеното време "нерадзурите" дадоха всичко от себе си да променят развоя на събитията, но Милан се справи успешно и удържа на натиска. Страстите в края се нажежиха и Тео Ернандес бе изгонен заради необмислено и твърде грубо нарушение, а разправиите продължиха и след последния съдийски сигнал. 

Така Милан се изкачи на втората позиция и вече има 52 точки - само една по-малко от водача във временното класиране Интер, чиято серия от 28 поредни шампионатни домакински двубоя без загуба приключи. 


Интер - Милан КР 1:2
1:0 Иван Перишич 39'
1:1 Оливие Жиру 75'
1:2 Оливие Жиру 78'


СТАРТОВИ СЪСТАВИ: 

Интер:
 1. Самир Ханданович, 37. Милан Шкриниар, 6. Стефан де Фрай, 95. Алесандро Бастони, 2. Дензъл Дъмфрис, 23. Николо Барела, 77. Марсело Брозович, 20. Хакан Чалханоглу, 14. Иван Перишич, 10. Лаутаро Мартинес, 9. Един Джеко

Треньор: Симоне Индзаги

Милан: 16. Майк Менян, 2. Давиде Калабрия, 20. Пиер Калулу, 13. Алесио Романьоли, 19. Тео Ернандес, 4. Исмаел Бенасер, 8. Сандро Тонали, 56. Алексис Салемакерс, 79. Франк Кесие, 17. Рафаел Леао, 9. Оливие Жиру

Треньор: Стефано Пиоли

Съдия: Марко Гуида
Стадион: „Джузепе Меаца/Сан Сиро“, Милано