Луиджи Рива почина на 79-годишна възраст, съобщиха медиите в Италия в понеделник. Легендарният нападател е голмайстор №1 в историята на "адзурите" с 35 попадения от 42 изиграни двубоя.

Рива е основна част от състава на Италия, спечелил титлата от Евро 68. Две години след това, на Мондиал 70, Италия и Луиджи Рива достигат до финала, но губят срещу Бразилия и Пеле. Легендарният футболист на Каляри е имал сериозен сърдечен проблем през последните дни, получен в дома му в Сардиния, се казва още в информацията на италианската преса.  

Джиджи Рива е трикратен голмайстор №1 в Серия А, а през 2006 година е част от щаба на националния отбор на Италия, който спечели световната титла за четвърти път. Луиджи Рива играе за Каляри между 1963 и 1976 година, като реализира 164 гола в 315 мача. През сезон 1969-1970 извежда "червено-сините" до титлата в Италия.

Джиджи Рива

източник: БТА

Популярният италиански журналист Джани Брера му дава прякора Ruombo di Tuono (Гръмотевицата) заради внушителната сила на неговия удар и ефективността му пред гола. Самият Брера го посочва за най-добрия нападател в света в началото на 70-те години на миналия век заедно със сънародника му Роберто Бонисеня. Предвид предпочитанието си да играе само с левия крак Рива започва на позицията ляво крило, но постепенно се превръща в централен нападател. Той така и не печели „Златната топка“, но се нарежда втори след сънародника си Джани Ривера в анкетата на „Франс Футбол“ през 1969-а, а година по-късно става трети след Герд Мюлер и Боби Мур.

За съжаление, от началото на годината футболният свят се прости с други две легендарни личности в спорта - Марио Загало и Франц Бекенбауер.