В последните часове от Англия дойде новината, че американският инвестиционен фонд RedBird е в преговори със собственика на Милан – Elliott Managment, за покупката на клуба. Изненадващата вест бе потвърдена от много надеждни източници като Financial Times и Reuters. Според Corriere della Sera, американският фонд, който е силно специализиран в света на спорта, е изпреварил Investcorp, за покупката на италианския клуб. Причините са няколко, но всички са много убедителни в очите на хедж фонда Elliot.

Въпреки че икономическата оферта със сигурност е фундаментална, а фондът от САЩ предлага около 118 милиона по-малко от бахрейнците, то опитът в сферата на спорта на RedBird накланят везните в тяхна полза.

Друг ключов фактор е това, че новият участник в надпреварата за „росонерите“ е със същия произход като сегашния собственик – американски. В момента RedBird управлява активи за около 6 милиарда долара и биха могли да завършат операцията по поглъщането на клуба без проблеми.

От друга страна, изглежда, че начинът на покупка, проектиран от Investcorp, не е удовлетворява напълно Eliott. Бахрейнският фонд желаеше да вземе заем от банките JP Morgan и Goldman Sachs, което не е нещо нечувано за сделка от подобен калибър, но хедж фондът начело на гранда от Милано вижда това като сигнална лампа точно в края на периода на ексклузивност.

Gulliver/GettyImages
21 снимки

Най-важният фактор, който семейният фонд отчита в полза на RedBird е, че през последните две десетилетия, сънародниците им са създали около 20 милиарда долара, инвестирайки в повече от 20 спортни дейности, а пресен пример затова е френският Тулуза, който след покупката от RedBird се изкачи отново в Лига 1.

„Най-лешоядният“ хедж фонд желае да остави клуба във възможно най-добрите ръце, тъй като един от синовете на собственика Пол Сингер – Гордън, е фен на „червено-черните“.

Corriere твърди, че офертата на RedBird, дори с малко по-ниска цена ще бъде предпочетена пред тази на Investcorp, но във всеки случай дори след този обрат, е рано да се даде точна прогноза какво ще се случи и кой ще е собственик на Милан след лятото. Единственото сигурно на този етап е, че документи за покупко-продажба няма да бъдат подписани преди края на сезона в Серия А.