Мачове в Серия А ще се отлагат, ако в един отбор има поне девет болни от КОВИД-19 играчи. Решението бе взето от италианското правителство на съвместно заседание с представители на спортните и здравните власти.

Футболистите, дали положителни тестове за коронавирус, трябва да бъдат карантинирани, докато контактните им лица няма нужда да бъдат изолирани, но трябва да носят маски FFP2 и ще бъдат тествани ежедневно в продължение на пет дни и може да играят, ако дадат отрицателен тест четири часа преди началото на мача.

Здравните служби по места ще имат право да карантинират отбор при поне 35 процента на положителни тестове. Тъй като отборите в Серия А могат да картотекират до 25 играчи, спорният момент бе дали отборите да бъдат спирани при осем заболели или девет, като в крайна сметка надделя цифрата девет.

Ваксините срещу КОВИД на този етап не са задължителни.

В Италия се надяват новият ковид протокол ще помогне да не се повтаря фарса с несъстоялите се мачове в последно време, при които Серия А отказва да отложи срещата, но единият отбор е получил забрана да играе от местната здравна служба. По тази причина четири мача, насрочени за 7 януари, един от които Болоня - Интер, не се играха заради неявяване на единия отбор.