Наставникът на Рома - Жозе Моуриньо, даде обширно интервю пред "Форбс", в което сподели философските си разсъждения относно футбола. 

"Най-важното за един мениджър е да те следват. За да те следват, трябва да ти вярват. Обикновено ти вярват, ако са съпричастни към теб. Това означава, че носиш отговорност да не разочароваш екипа. Трябва да сте заедно през цялото време, да си имате доверие", заяви Моу. 

"В университета имах професор, който казваше: "Треньор, който знае само футбол, не знае нищо за футбола". И до днес използвам тези думи. Футболистите не са просто футболисти. Трябва да познаваи играчите, всеки е различен. Някой иска обратна връзка, друг трябва да бъде мотивиран. Не ги слагайте под един знаменател, защото всички са различни." 

"За един екип е много важно да накараш всеки по отделно да се чувства специален, да си съпричастен с всекки. Това идва отвътре. Изграждането на стратегии означава да се опитваме да намалим непрадсказуемостта, а футболът поначало е такъв. Не можем да предвидим всичко. Но можем да тренираме и да се подготвяме за различни ситуации. Това ни дава известна сигурност, защото намалява рисковете." 

"Трудно е да преживееш дори една седмица, без да се налага да вземеш трудно решение. Как се справяме ли? Понякога се подготвяме, но в същото време има моменти, в които трябва да се доверяваме на чувствата си. Ако не Ви харесва риска и това, което може да последва от него, никога няма да успеете. Понякога просто трябва да се решите, вместо да сте затрупани от стреса около вас и просто да стоите безучастно", допълни Моу. 

"Ключът е никога да не се задоволяваш, винаги да искаш повече. Всичко се върти около това "повече". Никога не спирайте! Това няма общо с възрастта, въпрос на личностни качества е", завърши специалистът..