Ръководството на Рома е продало Мохамед Салах на Ливърпул едва за 42 милиона евро, защото италианците са били притиснати от предстояща глоба за неспазване на финансовия феърплей. Това обясни по време на пресконференция директорът по футболните въпроси в Рома - Рамон Родригес-Мончи, който е бивш професионален вратар.

"Трябва да разберете две важни неща относно Салах. Първо, това се случи преди трансфера на Неймар да предизвика истинска революция на пазара. Второ, ние бързахме да продадем Салах преди 30-и юни", каза той.

Изправени пред жестока глоба от страна на Европейската футболна асоциация (УЕФА) за нарушаване на правилата за финансовия феърплей, от ръководството на Рома бързаха да възстановят загубите си преди настъпването на месец юли.

Тогава дойде офертата от Ливърпул и в крайна сметка Салах замина за Англия с трансфер на стойност 42 милиона евро. В последствие египтянинът вкара 28 гола в 30 мача във Висшата лига.

"Всеки, който разбира от този бизнес, знае какво е да имаш нож, опрян в гърлото. Като вземем под внимание това и другите две условия, получената сума за Салах е достатъчно голяма", добави Мончи.

Според CIES Football Observatory цената на Салах в момента е 162.8 милиона евро.

"Да, той беше много важен футболист за нас и със сигурност струва повече след ефекта 'Неймар', към който вече можем да добавим трансферите на Мбапе, Дембеле и Коутиньо. Но е важно да разберете двете неща, които обясних преди малко. Иначе излиза, че Мончи е сляп", добави той.