Италианският гранд Милан официално обяви, че е представил своя проект за нов стадион пред общинския съвет на миланското предградие Сан Донато, където ще бъде построено съоръжението.

Бъдещият стадион ще бъде с капацитет за около 70 000 зрители и ще бъде използван единствено от Милан.

По думи на „росонерите“ целта е да се изгради “иновативно, устойчиво и мултифункционално съоръжение”. Дизайнът, който ще бъде разкрит на по-късен етап, ще бъде изготвен от популярната архитектурна фирма Manica, а проектът е поверен на CAA ICON.

Планира се да бъдат използвани енергоспестяващи мерки, възобновяеми енергийни източници и система за рециклиране на водата. Ще се вземе под внимание и достъпа на фенове с увреждания, а за удобството на всички привърженици седалките ще са по-широки, трибуните - близо до терена. Също така ще има разнообразни опции за храна и питиета на стадиона. Около него освен това ще бъдат изградени клубни музей, магазин и офиси, както и хотел и ресторанти.

“От над четири години насам започнахме с убеждение едно пътуване с цел да дадем на нашия клуб един от най-добрите стадиони в света, който да бъде в състояние да ни придружава в едно победоносно и устойчиво бъдеще. Това представлява една предварителна стъпка в еволюцията на процеса, но същевременно е поредното доказателство за ангажимента на собствениците да гарантират дълготрайно израстване за Милан както на терена, така и извън него”, заяви клубният президент Паоло Скарони.

Очаква се Милан да разполага с ново съоръжение за сезон 2028/29.