Отборът на Милан изпълни заръката на своя старши треньор Дженаро Гатузо и доказа, че не е нито мъртъв, нито погребан. В 10-ия кръг на Серия А „росонерите” спечелиха по впечатляващ начин домакинството си срещу Сампдория с 3:2. До този момент  генуезците имаха най-силната защита в първенството, която беше допуснала едва 4 гола в предишните 9 срещи.

Големите герои на „Сан Сиро” бяха Патрик Кутроне, Гонсало Игуаин и Сусо. Техните попадения преведоха тима през два обрата, за да донесат трите точки. Кутроне и Сусо също така се отличиха с асистенции в двубоя, който върна в известна степен доверието към Гатузо. Позицията на наставника не беше никак сигурна след двете поредни загуби от Интер (0:1) и Бетис (1:2 у дома в Лига Европа).

Милан започна двубоя в отлично темпо и само след 5 минути можеше да отбележи. Гонсало Игуаин се бе пласирал чудесно, за да отиграе центрирането на Сусо от ъглов удар. Изстрелът на аржентинеца премина агонизиращо близо, но от грешната страна на десния стълб.

Съвсем резонно домакините поведоха в 17-ата минута. Тогава Сусо получи твърде много пространство отдясно, напредна и центрира към далечната греда, където пазачът на Кутроне го беше изпуснал много сериозно. Младият нападател само подложи глава и опъна мрежата – 1:0.

В тези мигове Сампдория демонстрира в пълна степен колко непредсказуем съперник може да бъде. Само 4 минути след откриващия гол равенството беше възстановено. Фабио Куалярела намери с пас наляво Рикардо Сапонара, а за него беше детска игра да мине покрай неориентирания Давиде Калабрия. Последва прекрасно насочен диагонален шут по тревата, който беше извън възможностите на Джанлуиджи Донарума – 1:1.

Малко по-късно гостите трябваше да правят принудителна смяна, тъй като Никола Муру получи травма, а Якопо Сала зае позицията му на ляв краен защитник. Мигове по-късно, в 31-ата минута, трибуните на „Сан Сиро” замлъкнаха попарени. Сапонара, избягал отдясно по атаката, метна удивителен диагонален пас, с който елиминира цялата защита. Неостаряващият хищник Куалярела разчете набега си до сантиметър, а после „препарира” вратаря с изстрел от въздуха – 1:2.

Милан моментално се втурна да отвръща на удара. В 34-ата минута Игуаин беше изключително близо, като финтира защитник в пеналта и стреля силно по посока на долния ляв ъгъл. Емил Аудеро беше нащрек и със сетни сили изби в корнер.

Само две минути по-късно „росонерите” се върнаха в мача. Кутроне овладя топката с гръб към вратата около границата на наказателното поле и демонстрира почти телепатична връзка с Игуаин. Бранителите на Самп едва ли вярваха, че младокът може да проследи включването на аржентинеца, но той ги опроверга с невероятен извеждащ пас. Останал очи в очи срещу Аудеро, Ел Пипита нямаше прошка – 2:2.

Второто полувреме започна с изумително спасяване от Аудеро. Още в 48-ата минута стражът някак съумя да отрази шута на Игуаин, отправен от границата на наказателното поле.

Постепенно домакините усетиха, че Якопо Сала е слабото звено в отбраната на противника, поради което започнаха да експлоатират по-усилено тази зона. Сусо на няколко пъти надигра италианеца, като ключовият миг беше в 62-ата. Тогава испанецът получи на фланга, а тъй като Сала го пазеше твърде отдалеч, сви навътре към границата на наказателното поле. С десния крак Сусо стреля силно по диагонала, топката премина покрай няколко защитници и не позволи на Аудеро да се намеси адекватно – 3:2!

До края на срещата Милан се групира солидно в отбрана и дебнеше за възможности да организира контраатаки. Така в 87-ата домакините можеха да стигнат до четвърти гол, но от 2-3 метра Диего Лашалт нацели дясната греда.

В класирането Милан се изравни с днешния си опонент, събирайки 15 точки на своята сметка. „Росонерите” обаче имат мач по-малко от Сампдория, Фиорентина и Сасуоло, които имат аналогичен точков актив. Милан заема 7-о място, докато Самп остава в топ 6.