Нападателят на Наполи Дрийс Мертенс описа страстта на италианските футболни привърженици като „една чудесна болест”. В откровено интервю белгийският национал разказа за взаимоотношенията със своята много възрастна съседка, която от време на време го шамаросва, когато прецени, че той не се е представил добре.

32-годишният Мертенс кара своя 7-и сезон в Неапол, където вече навъртя близо 300 официални мача. В 289 срещи за „везувиани” той има 114 попадения и 68 асистенции, заради което е един от най-обичаните футболисти на отбора.

Самият той все още се удивлява от начина, по който футболът се почита на Апенините. „Футболът в Италия е като една чудесна болест, защото хората са заразени с любов към този спорт още от детска възраст”, заяви нападателят.

„Има една стара дама, която живее над мен. Мисля, че тя на 75 години и всяка сутрин ми казва: „Игра добре, момчето ми”. Ако обаче съм играл слабо, тя ми удря един шамар и ми казва, че съм можел да се справя по-добре. Това никога няма да се случи в Белгия!”

„След 7 години тук наистина се чувствам неаполитанец. Имам толкова много приятели тук, хората видяха, че давам всичко от себе си на терена, а извън него се опитвам да живея като всеки друг жител на Неапол. Градът е красив, вече говоря езика – всичко е перфектно.”

В момента Чиро – както феновете на Наполи галено викат на Мертенс – е на един гол от 115-те, които идолът Диего Марадона наниза по време на легендарния си престой. Белгиецът почти сигурно ще получи шанс да подобри и абсолютния голов рекорд от 121 попадения, поставен от доскорошния му съотборник и капитан Марек Хамшик. „Ще ми хареса много да подобря рекорда на Хамшик. Може би сбърках, като му дадох толкова много асистенции през последните години. Ако успея да го подобря, определено ще му звънна. Някой можеше ли да предрече преди 7 години, че бих могъл да стана голмайстор №1 в историята на клуба? Това е чудесно”, добави Мертенс.