На този ден, преди точно 41 години, почина Джузепе Меаца. Легендарният италиански футболист и треньор – Джузепе, ще бъде запомнен като един от най-добрите играчи в историята на футбола.

През 1979-а година стадионът в Милано е назован с неговото име. Меаца е роден през 1910-а годиан и влиза на футболната сцена на 17-годишна възраст с фланелката на Амброзиана (днешният Интер Милано).

Той печели италианското първенство два пъти и купата веднъж и приветства началото на Втората световна война извън футболното поле. Твърди се, че той е получил изстрел в крака и пропуска цялата година, а още слевдащата съобщава, че ще се присъедини към най-големия съперник на родния си клуб – Милан. Сезон 1942/43 той играе за Ювентус и до края на войната официално играе за Варезе.

Джузепе Меаца

Той дебютира за италианския национален отбор през 1930-а година в мач срещу Швейцария (4:2). В него той вкарва два гола, а през 1939-а година казва „сбогом” на националния отбор в мач срещу Финландия (3:2). Той има 53 мача за „скуадра адзура”, в които вкарва 33 гола. Участва на две Световни първенства (1934, 1938), в които Италия става световен първенец.

Меаца е най-резултатен футболист на първенството три пъти и е считан за един от най-добрите дрибльори в историята на играта. Неговият „коронен номер” е да премине край вратаря на съперника и да влезе с топката във вратата.

Джузепе Меаца

„Меаца беше голям, непобедим, дори и да изпадаше в ужасните си кризи, породени от сексуалния му живот и страха от това да спре да играе. Когато взимаше топката на терена, правеше неща, които караха целия стадион да гледа с отворена уста”, каза бившия президент на Меаца в Интер – Джузепе Приско.

Майката на Джузепе не е искала синът и да играе футбол. Тя е работила във фамилната месарница и според нея той си е губел времето, тичайки след топката. Тя дори е криела обувките на сина си, за да не може той да играе. Това обаче не е спряло малкия Джузепе, който е започнал да играе бос.

Когато е на 12-годишна възраст, той получава все пак разрешение от родителите си да тренира в местния Глория. Още с първите дни кара треньорите да „ахнат” от представянето му. Друга запазена марка на Меаца беше да вземе топката в центъра на терена, да премине през всички съперници и да вкара рутинен гол. Друг порок на големия вече Джузепе са жените.

Меаца е бил пристрастен към секса, като в италианските бардаци е оставил следа, както тази и на футболния терен. И до ден-днешен в Милано може да чуете слуха, че популярният Меаца редовно е посещавал „нощните дами” преди мачове, за да бъде готов за футболните дуели.

Както е известно, по-късно през петъчния ден родният клуб на Меаца играе във финала за Лига Европа - срещу испанския Севиля.