Селекционерът на националния отбор на Италия Роберто Манчини заяви на пресконференция, че е оставил извън разширения състав Марио Балотели за предстоящите квалификации за Евро 2020, защото играчът на Марсилия не е в оптимална форма.

„Скуадра адзура“ започва своята еврокампания срещу Финландия в Удине в събота, след като тимът не успя да се класира за Световното първенство в Русия миналата година за първи път от 60 години насам. Позитивният старт на Балотели с екипа на Марсилия – пет гола в седем мача, не е убедил Манчини, че той заслужава място в състава на Италия. Същото се отнася и за 25-годишния нападател на Торино Андреа Белоти, който има десет гола за клуба от началото на сезона в Серия А.

„Марио все още не е в оптимална кондиция, за да играе за националния отбор“, заяви Манчини. „Той се подобри във физическо отношение в сравнение със септември, но може да се подобри още. От него очаквам много, той е на почти 29 години, в пика на своята кариера, и за представителния тим той трябва да даде най-доброто, на което е способен“, добави наставникът.

Италия играе и срещу Лихтенщайн в Парма на 26 март. „Красотата на националния отбор е в това, че всеки може да изразява своето мнение“, обясни решението си да остави извън състава Балотели и Белоти бившият треньор на Манчестър Сити. „Аз направих своя избор със състава – Белоти е като всички останали, които си останаха в къщи – той може да се представи на много по-високо ниво и да се завърне в националния отбор. Той е млад, подобрява се в лигата и със сигурност, ще може да се завърне в представителния тим“, допълни Манчини.

Ветеранът в атаката на Сампдория Фабио Куалярела бе повикан отново на 36-годишна възраст, след като води в голмайсторската листа в Серия А с 21 гола в 28 мача. Разширеният състав на италианците за евроквалификациите включва и обещаващите таланти на Рома и Ювентус Николо Заниоло и Мойс Кийн – и двамата на по 19. „Повиках още няколко играчи, защото не знаех със сигурност физическото състояние на всеки и исках да ги опозная по-добре“, продължи Манчини. „Повикахме още няколко нападатели, защото трябва да работим в тази насока. Съжалявам за тези, които останаха извън състава. Разполагаме с млади играчи, които се подобряват“.

„Благодарим на селекционера на отбора до 21 години Луиджи ди Баджо, който ни позволи да вземем в националния отбор няколко играчи, имайки предвид предстоящото Европейско първенство до 21 години. Заниоло със сигурност може да дебютира. Кийн? Мойс е спечелил толкова много за младата си кариера. Нека се надяваме той да започне подобно на Балотели, което ще бъде наистина от наша полза. Уверен съм. Трябва да се справим на високо ниво в предстоящите евроквалификации. Разполагаме с достатъчно добри играчи, сега трябва да вдигнем летвата. Жоржиньо играе добре. Челси има своите проблеми, но той е част от състава във всеки един мач. Същото се отнася и за Марко Верати“, завърши Манчини. Италия стана европейски шампион само веднъж в своята история през 1968 година, като завърши втори през 2000 и 2012. /БГНЕС