Бележитият бивш футболист на Милан от близкото минало Руи Коща не скри своето възхищение от начина, по който се справят двете януарския попълнения на „росонерите” ЛУкас Пакета и Кжищоф Пионтек. В същото време обаче португалецът подчерта, че двамата не печелят от сравненията с техните славни предшественици Рикардо Кака и Андрий Шевченко.

46-годишният Коща сега работи като спортен директор в Бенфика и призна, че е опитал да изпревари Милан в битката за подписа на Пакета. „Следях го в Бразилия”, разказа бившият португалски национал. „Предвид работата ми, смея да твърдя, че го познавам добре. Той разполага със страхотни качества. Исках да го взема в Бенфика, но не успях да подпиша с него – той беше твърде скъп за португалски тим.”

„Пакета има качества, а и възрастта е на негова страна, така че може да се развие в трудно първенство като Серия А. Той ще бъде себе си, така трябва да бъде. Кака беше класическа „десетка”, но също така беше надарен с мощ, каквато рядко съм виждал в „десетка”,  а може би и никога повече няма да видя.”

„Той беше отвъд нормата. Той беше Кака, а Пакета е Пакета – виждал съм го да играе и като централен полузащитник. Технически той е много силен. Надарен е с прекрасен, кадифен ляв крак.”

„Пионтек? Него познавам по-малко от Пакета, но е излишно да казвам, че е страхотен нападател. Бях удивен от неговата адаптивност: той прекара едва няколко месеца в Дженоа, но вкара толкова много голове. Би било елементарно да се заключи, че трансфер в Милан – уникален клуб с неповторима история и огромно напрежение – е бил сложен ход за него. Бихте предположили, че ще има нужда от време.”

„Нищо подобно – той дойде и започна да бележи, дори във важните мачове. Все едно цял живот е играл в Милан. Впечатляващ е, но дори и в този случай е безпредметно да правим сравнения. Пионтек не е Шева или някой друг, а донесе различни решения в атаката на Милан и елиминира доста проблеми. Бях привилегирован да играя заедно с велики нападатели и мога да кажа, че когато имаш такъв до себе си, това доста те успокоява”, допълни Руи Коща.